ČEZ: Středočeské domácnosti spotřebují nejvíce elektřiny

20.06.2014 11:05

Čerstvě zveřejněné oficiální údaje o spotřebě elektřiny v ČR potvrzují, že i v roce 2013 byla ve středních Čechách nejvyšší spotřeba na hlavu a domácnost. Informace ČEZ Distribuce nasvědčuje tomu, že růst se v tomto kraji nezastaví. Na nejvyšší příčce je i v žebříčku nově připojovaných odběrných míst.

ČEZ: Středočeské domácnosti spotřebují nejvíce elektřiny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) spotřebují zdejší obyvatelé nejvíce elektřiny z celé ČR, téměř dvojnásobek toho, co lidé z ostatních krajů v zemi.  Zatímco průměrná spotřeba elektřiny domácnosti činila v roce 2013 3 367 kWh a například v Praze jen 2 544 kWh, ve středních Čechách se jednalo o plných 4 958 kWh.  V meziročním srovnání to ve středních Čechách představuje nárůst o 1,9%.

Statistické údaje o počtu nových odběrných míst potvrzují, že nárůst lze očekávat i do budoucnosti. Ve Středočeském kraji totiž lidé, podniky a instituce žádají o připojení  nejčastěji ze všech území zásobovaných ČEZ Distribuce.

Ve středních Čechách ČEZ Distribuce řešila v roce 2013 bezmála 25 tisíc žádostí o připojení nových zákazníků, což je se značným náskokem nejvíce v ČR. Kraj je na špičce nejen v absolutních číslech, roste nejrychlejším tempem, o 0,66%. Největší podíl mají nemovitosti určené k bydlení (přes19  tisíc ks – 1. místo v ČR), následují podnikatelské odběry (téměř 4 tisíce ks – 1. místo v ČR), střešní FVE a další elektrárny (půldruhého tisíce ks – 3. místo v ČR), rekreační odběry (bezmála 1500 ks – 1. místo v ČR) a konečně staveništní odběry (800 – 2. místo v ČR).

Další prvenství získal pro kraj okres  Praha-východ (4091 žádostí), který spolu s okresem Praha-západ (3829) obsadil nejvyšší pozice v žebříčku okresů podle celkového zájmu o připojení, i podle počtu nemovitostí pro stálé bydlení PV (2967) a PZ (2971).

Okres Praha-západ vede v počtu připojovaných rekreačních objektů (243), na čtvrtém místě je okres Příbram (195) a na šestém Benešov (182).

V počtu žádostí drobných podnikatelů se do první desítky dostaly okresy Praha východ (3. místo – 504 odběrů), Kladno (9. Místo – 364) a Mladá Boleslav (352). V žebříčku připojování větších firem pak šesté místo obsadila Praha-západ (43) a sedmé Praha-východ (41).

Co se týče žebříčku na úrovni měst, mezi nejlepších deset proniklo Kladno, které je deváté v počtu celkových požadovaných připojení (683), deváté je též v případě domácností (492). Dále je Kladno osmé v žebříčku podniků (134), Mladá Boleslav je v něm desátá (118).

„Jsme rádi, že dokážeme reagovat i na tak prudký rozvoj regionu, jaký zaznamenávají právě střední Čechy.  Na některých místech nás tento boom postavil před velmi náročné výzvy, například okres Praha-západ by už se nemohl rozvíjet, kdybychom na přelomu roku nezprovoznili novou transformovnu Chýně,“ uvedl Ladislav Ráliš, vedoucí odboru Rozvoj.

Středočeská města s největším počtem žádostí o připojení nových zákazníků

Kladno                   683

Kolín                       405

Mladá Boleslav     505

Příbram                  409

Beroun                   362

Brandýs                 335

Jesenice               304

Hostivice               280

Celkově tak do obnovy a rozvoje středních Čech ČEZ Distribuce investovala v roce 2013 více něž 1 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …