ČEZ: Světový pohár elektromobilů odstartoval od Jaderné elektrárny Temelín

25.03.2023 13:15 | Komerční článek

Na zaručeně bezemisní elektřinu dnes odstartovalo 41 posádek jedenáctého ročníku ČEZ Czech New Energies Rallye. Dvoudenní etapovou soutěž zahájila ekologická auta u největšího českého bezemisního zdroje - Jaderné elektrárny Temelín. Závody elektromobilů jsou tradiční součástí světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup.

ČEZ: Světový pohár elektromobilů odstartoval od Jaderné elektrárny Temelín
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Po loňské premiéře si temelínská elektrárna start ekologických vozidel zopakovala i letos. Organizátoři k Temelínu přistavili hned několik mobilních dobíjecích stanic napojených na jihočeskou jadernou elektrárnu. Závodní posádky tak první stovky kilometrů pojednou na bezemisní jadernou elektřinu. „Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility velmi aktivní. Po celé zemi provozuje přes 530 dobíjecích stanic. U všech nabízí odběr bezemisní elektřinu. I proto jsme rádi, že můžeme hostit start této prestižní motoristické události právě u naší elektrárny, která je klíčovým českým bezemisním zdrojem,“ říká Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren ČEZ.

Na 41 posádek, z toho deset zahraničních, čeká během dvou dní pět set kilometrů a osmnáct zkoušek pravidelnosti. Po startu z Jaderné elektrárny Temelín zavede trasa účastníky do atraktivních lokalit Jihočeského kraje, jako například na Lipensko nebo do Novohradských hor a Českého Krumlova. Vše pak vyvrcholí v sobotu odpoledne na náměstí v České Krumlově. Ekologická vozidla přitom nezávodí na čas, ale na přesnost. „Jede se tzv. rallye pravidelnosti. Na úseku se hodnotí dodržování průměrné rychlosti. Na trati je téměř tisíc měřicích bodů. Penalizovány jsou odchylky i jedné desetiny sekundy,“ říká ředitel závodu Pavel Kacerovský.

Na trasu z Temelína do Českého Krumlova se v elektromobilu vydá i pravidelný účastník Rallye Dakar David Pabiška. „Na soutěž se moc těším, je to pro mě skvělá příležitost nakouknout do jiné disciplíny. Snad navigace nebude příliš složitá. Nejvíc jsem zvědavý na závodní atmosféru a věřím, že s Honzou zažijeme spoustu legrace,“ řekl spolujezdec redaktora pořadu Autosalon TV Prima Jana Říhy.

Elektrický Mercedes-Benz EQA 250 bude řídit český herec a dabér Jan Dolanský. „Jedeme už potřetí a znovu se neskutečně těšíme. Start v kulisách Jaderné elektrárny Temelín je zážitek, stejně jako celá trasa namotaná po klikatých jihočeských silnicích. Naším cílem je získat méně trestných bodů než v loňském roce a posunout se pořadím směrem nahoru,“ uvedl před startem dobře naladěný herec.

Všechny posádky přitom musí respektovat pravidla silničního provozu. Výsledky 11. ČEZ Czech New Energies Rallye se budou průběžně objevovat na webových stránkách www.cner.cz. 


Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…