ČEZ: Temelín má vlastní turistickou známku

02.06.2013 13:02

Dřevěnou plaketu, na které je vypálen symbol Jaderné elektrárny Temelín, mohou nově získat návštěvníci Informačního centra elektrárny Temelín. Temelín se tak připojil mezi vybrané české turistické cíle, kde je možné turistickou známku sehnat.

ČEZ: Temelín má vlastní turistickou známku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Prvním návštěvníkem, který získal dřevěný suvenýr z návštěvy Informačního centra JE Temelín, byl Martin Jarolímek z Obecnice u Příbrami. „Zámeček a okolní park je perfektně upravený, uvnitř je velice zajímavé interaktivní infocentrum týkající se jak elektrárny Temelín, tak i výroby jaderné energie jako takové. Určitě doporučuji k prohlídce,“ zhodnotil svou návštěvu Jarolímek.
 
Na jihu Čech je známku možno získat třeba také v Třeboni, Českých Budějovicích,  Borovanech, Holešovicích, Netolicích, nebo na zámku Kratochvíle.
 
„Na Temelíně máme přes tisíc kusů. Známky dáváme bezplatně. Základní podmínkou je návštěva našeho informačního centra, kde ji zájemce může dostat na vyžádání,“ říká Jana Gribbinová, vedoucí Informačního centra JE Temelín.
 
Dostat se na seznam turistických cílů, kde návštěvníci mohou získat dřevěnou známku, není úplně jednoduché. „Žadatelů je hodně, ale ne všichni mohou nabídnout zajímavý cíl. Známku rozhodně nemají šanci získat komerční subjekty, ale naopak je určena pro místa, která z různých důvodů stojí za návštěvu. Navrhovaný cíl pak musí v internetovém hlasování schválit samotní sběratelé známek,“ vysvětluje systém přidělení známek Ladislav Šín, jednatel Turistických známek.
 
Mezi turisty jsou dřevěné plakety oblíbeným symbolem znamenajícím návštěvu daného místa. Za shromáždění turistických známek s libovolnými deseti po sobě jdoucími pořadovými čísly má sběratel nárok na tzv. prémiovou turistickou známku. „Máme turisty, kteří už získali 203 prémiových známek,“ poznamenává Šín.
 
Zámeček Vysoký Hrádek od října 1997 slouží veřejnosti jako Informační centrum Jaderné elektrárny Temelín. V historických interiérech nabízí návštěvníkům řadu multimediálních expozic o jaderné energetice a fyzice (3D film, mlžná komora, modely elektrárny Temelín, virtuální prohlídka). 
 
První historický záznam o vybudování vladyckého dvora pochází už z roku 1367. Nejdéle, od roku 1556 až do počátku 19. století, patřil Hrádek rodu Malovců. Na přelomu 19. a 20. století se vystřídalo hned několik vlastníků. V roce 1933 koupil Vysoký Hrádek Václav Diviš. Po jeho smrti manžela v roce 1943 spravovala statek jeho manželka Jindřiška se synem Janem. V roce 1948 jim byl statek v rámci pozemkové reformy zabaven a stal se spolu s 50 ha půdy  majetkem státu. Postupně došlo ke značné devastaci statku a zámečku. Chátrající budovu zachránila smlouva se společností ČEZ, která v roce 1994 odkoupila zámeček a provedla její rekonstrukci.
 
Ing. Marek Sviták tiskový mluvčí JE Temelín

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…