ČEZ: Temelín rozšiřuje zásoby paliva

09.05.2016 18:57

ČEZ zvyšuje zásoby paliva v obou jaderných elektrárnách. V Temelíně už mají palivo pro dvouletý provoz prvního bloku. Pro druhý blok rozšíří palivovou rezervu v průběhu letošního roku. Navíc v těchto dnech probíhá návoz paliva pro letošní kampaně.

ČEZ: Temelín rozšiřuje zásoby paliva
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Navazujeme na aktualizovanou Státní energetickou koncepci, kde je jedním z požadavků navýšení zásob jaderného paliva. Tím v podstatě posilujeme i energetickou bezpečnost České republiky,“ říká Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Temelín každoročně objednává osmdesátku palivových souborů. Nově bude stejný počet držet jako trvalou rezervu. Bude tak mít palivo na dva roky provozu. Veškeré palivo bude umístěno ve stávajícím skladu čerstvého paliva v areálu elektrárny. Jeho dosavadní kapacita je dostatečná, prostory není potřeba jakkoli upravovat. Až na tři roky chce mít ČEZ zásobu i v Dukovanech, kde to obnáší osm překládek. Za obě elektrárny se investice do zásob bude pohybovat v jednotkách miliard korun.

Vedle toho chce mít ČEZ pro Temelín ve hře dva dodavatele. V únoru se se dohodl s firmou Westinghouse na testování paliva. Pokud americký výrobce získá licence, mělo by být šest palivových souborů zavezeno v roce 2018. „Smlouva s Westinghouse není výběrem dodavatele paliva, ale dohodou o vývoji a následném testování několika palivových souborů. Chceme mít dva dodavatele s příslušnou licencí, což je pro nás zajímavé z bezpečnostního i obchodního hlediska,“ doplnil temelínský ředitel.

V Temelíně se už také připravují na odstávku. V průběhu dubna dorazilo do jihočeské elektrárny 62 palivových souborů. Polovina z nich bude do reaktoru zavezena na přelomu června a července během odstávky druhého bloku. Zbytek paliva je určen první blok, který bude odstaven 5. srpna. Přeprava probíhá za zvýšených bezpečnostních opatření, utajované byly například termíny přepravy a konkrétní trasa.

V jednom temelínském reaktoru je 163 palivových souborů. Každý palivový soubor měří přes 4,5 m a váží cca 750 kg. Celkem je v reaktoru cca 86 tun paliva. Palivo zůstává v aktivní zóně obvykle čtyři roky. Ročně se tedy vymění čtvrtina paliva.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…