ČEZ Teplárenská: Dodávka tepla do Bohumína a Orlové skončila

05.06.2021 9:32

Společnost ČEZ Teplárenská ze Skupiny ČEZ ukončila na severu Moravy otopnou sezonu 2020/21 31. května, tedy prakticky stejně, jako tomu bylo před rokem. Dodávky tepla byly ovšem v aktuální období o 7,3 procenta vyšší než v sezoně 2019/20. Do značné míry je ovlivnilo dubnové počasí, který bylo s průměrnou denní teplotou 5,7 °C zatím tím vůbec nejchladnější ve 21. století (pro srovnání – vloni byl denní průměr 9,5 °C). Poměrně chladný byl i květen.

ČEZ Teplárenská: Dodávka tepla do Bohumína a Orlové skončila
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Společnost ČEZ Teplárenská dodává v Moravskoslezském kraji teplo a teplou vodu z Elektrárny Dětmarovice do Orlové, Bohumína, kde je na centrální zásobování teplem napojeno téměř 14 600 domácností, z toho přes 8 800 v Orlové a 5 800 v Bohumíně. Výhodou centrálních dodávek je kromě předání kompletní zodpovědnosti na zajištění tepelné pohody na dodavatele tepla také minimalizace ekologické zátěže regionu – díky investicím Skupiny ČEZ vypouští Elektrárna Dětmarovice do ovzduší minimum škodlivých látek a splňuje nejpřísnější evropské normy. V posledních letech firma zásobuje teplem také Farmu Bezdínek v Dolní Lutyni.

Otopná sezona trvá vždy od 1. září do konce května následujícího roku. Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7, 14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát.

V současné době se na severu Moravy zaměstnanci ČEZ Teplárenské připravují na pravidelné letní odstávky během prázdninových měsíců. Jejich smyslem je kontrola veškerého teplárenského zařízení před novou otopnou sezonu 2021/22. V praxi to znamená, že musí proběhnout veškeré opravy, revize a údržbové práce, diagnostika technického stavu horkovodů, kontroly výměníkových stanic, případně výměny dosluhujících armatur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne