ČEZ Teplárenská je na severomoravskou zimu připravena

09.10.2015 15:28

Společnost ČEZ Teplárenská ze Skupiny ČEZ je na severu Moravy na zimu dobře připravena. Pravidelné letní kontroly a plánovaná údržba proběhla hladce, dodávky tepla domácnostem zahájila Elektrárna Dětmarovice na přelomu září a října.

ČEZ Teplárenská je na severomoravskou zimu připravena
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Během letních měsíců nemusela ČEZ Teplárenská realizovat na severní Moravě žádnou oficiální dlouhou odstávku. Zasloužil se o to velmi dobrý stav zařízení v lokalitách Orlová a Bohumín. V tomto městě proběhlo pouze krátkodobé přerušení dodávek tepla z důvodu připojování nových předávacích stanic.

„Na zdroji v Elektrárně Dětmarovice jsme vyměnili uzavírací armatury doplňování horkovodů za nové, což si sice vyžádalo odstávku horkovodu Orlová, ale pouze v řádu několika hodin. Odběratelé tak možná ani nezaznamenali, že byli nějakou chvíli bez teplé vody. Co se ještě Bohumína týče, bylo zde zprovozněno jedenáct nových předávacích stanic. Město Bohumín přitom zajistilo vnitřní rozvody vytápění a teplé vody v domech a ČEZ Teplárenská vybudovala primární přípojky a technologii předávacích stanic,“ uvedl Martin Šangala, manažer provozní jednotky Dětmarovice s tím, že na zimu jsou tak dobře připraveni.

V obou městech je zhruba 13 000 domácností napojených na centrální zásobování teplem od ČEZ Teplárenské, která zde zahájila otopnou sezonu 2015/16 již 29. září. „Tehdy nastaly venkovní podmínky, podle nichž je nutné zahájit dodávky tepla odběratelům, aniž by o to sami požádali. „Automatická regulace v předávacích stanicích pak případně odstaví vytápění, jestliže je venkovní teplota nad 15 °C. Při poklesu pod 14 °C znovu vytápění najíždí. Zatím nebyly, a zřejmě v tomto roce už ani nebudou, splněny legislativní podmínky pro dlouhodobé přerušení vytápění,“ dodal Martin Šangala. 

„Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7,14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát,“ doplnil přesná pravidla daná legislativou Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské.

„Na kontrolu, údržbu či opravy parovodů, horkovodů, výměníků a dalšího zařízení jsme letos v rámci působnosti celé naší společnosti vynaložili od ledna do srpna desítky miliónů korun. Rozsah prací ovšem nevybočoval z každoročního standardu a požadované kvality. Výměny některých zařízení jsou přitom součástí dlouhodobého programu obnovování a udržování vysoké spolehlivosti systému dodávajícího tepelnou energii.“ uzavřel Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenské s tím, že snižování budoucích nákladů na údržbu a snižování ztrát tepla při jeho distribuci konečným zákazníkům jsou v rámci dlouhodobých programů realizace poměrně finančně náročné operace. Proto je jejich plnění rozloženo do horizontu více než deseti let.

Všeobecné informace o ČEZ Teplárenská, a. s., naleznete na www.cez.cz/teplarenska.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…