ČEZ: Teplárna Trmice je pro ústecké studenty nevyčerpatelnou studnicí vědomostí

07.01.2018 19:17

První letošní exkurzi má za sebou Teplárna Trmice ze Skupiny ČEZ. Premiérovou návštěvou roku 2018 byla 3. ledna prohlídka celého výrobního provozu skupinou studentů z posledního ročníku fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

ČEZ: Teplárna Trmice je pro ústecké studenty nevyčerpatelnou studnicí vědomostí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Všichni jsou z pátého ročníku prezenčního studia, přičemž studují revitalizaci krajiny. Abychom si jen nevykládali nad promítanými obrázky, vyrazili jsme na novoroční odbornou exkurzi,“ vysvětluje docent Jaroslav Šípal, vedoucí katedry energetiky a elektrotechniky, proč se svými studenty zavítal na prohlídku teplárny. Sám přitom již tak plně vyčerpávající výklad průvodce občas doplnil dalšími zajímavými podrobnostmi z oboru.

„Do klasické teplárny se jen tak nepodíváte, a tak mám nyní možnost srovnat její provoz s tím elektrárenským. Je to zajímavé rozšíření obzorů, které se mi během dalšího studia snad podaří nějak pozitivně zúročit. Myslím tím ve zkouškovém období,“ konstatoval během prohlídky Jan Fidler. Podobně hovořila i jeho kolegyně Marie Kopecká, pro niž byl nejzajímavější úhel pohledu na souvislosti mezi zateplováním a spotřebou tepla a tudíž i jeho výrobu.

Teplárna Trmice se netěší tak velké pozornosti laické veřejnosti, jako například klasické elektrárenské provozy Skupiny ČEZ na severu Čech. Ovšem vzhledem k tomu, že se nachází nedaleko univerzitní krajské metropole, v níž je navíc i řada odborných středních škol, je středem zájmu pedagogů vyučující elektro a další technické obory, včetně životního prostředí. „Vloni k nám tak zavítalo 216 studentů a celkem 12 pedagogů ze Střední školy stavební a technické, Gymnázia a SŠ dr. Václava Šmejkala, Střední průmyslové školy a UJEP v Ústí nad Labem. Jsme rádi, že jim máme co ukázat. Hlavně nás uspokojuje fakt, že odborný výklad našich průvodců, je pro všechny srozumitelný. Případné ať již laické nebo odborné dotazy návštěvníků tak vždy směřují k jádru věci,“ konstatuje Jan Barnat, vedoucí odboru řízení provozu Teplárny Trmice. Dobře ví, o čem mluví, neboť sám si v minulosti průvodcovství několika skupin vyzkoušel.

V roce 2017 si prohlédli Teplárnu Trmice celkem 332 návštěvníci. Kromě 216 středoškolských či vysokoškolských studentů a jejich 12 pedagogů to byly ještě další 104 osoby z komunity CZ Geocaching. Její členové zavítali na prohlídku ve čtyřech hlavních skupinách 25. listopadu v rámci poslední exkurze teplárny v loňském roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…