ČEZ: Tržby v sektoru ESCO meziročně stouply o více než 200 procent

20.11.2018 21:54

Dceřiné společnosti ČEZ v segmentu ESCO rostly během prvních tří letošních kvartálů v Česku i v zahraničí. Podílely se na tom nejen nové tuzemské i zahraniční akvizice, ale významnou měrou i organický růst, který potvrzuje stoupající důležitost energetických služeb v evropské energetice.

ČEZ: Tržby v sektoru ESCO meziročně stouply o více než 200 procent
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Oblast ESCO představuje moderní a úsporná energetická řešení, která zahrnují oblast výroby (fotovoltaika, kogenerace, virtuální elektrárny), distribuce (renovace tepelných sítí, výstavba rozvoden), spotřeby (EPC projekty, energetický a demand side management) i provozu zařízení a jeho servisu. Celkově stouply tržby segmentu ESCO během prvních tří kvartálů meziročně ze 3 miliard korun loni na současných 9,4 miliardy.

Největší objem tržeb v ESCO v rámci Skupiny ČEZ nyní přináší dceřiné společnosti v Německu, kde ČEZ vlastní skupinu Elevion, zaměřující se zejména na dodávky a instalační práce pro průmysl a administrativní budovy, a skupinu Kofler Energies, která obdobné zakázky především projektuje. Vedle akvizic Elevion a Kofler Energies se na zvýšení tržeb v Německu podílel také organický růst zakázek skupiny Elevion. Organicky rostly i dceřiné společnosti ČEZ v Polsku.

„Německo je tahounem evropské moderní energetiky a největším ESCO trhem v Evropě. Je také největším přispěvatelem tržeb v ESCO segmentu Skupiny ČEZ. Celkovým objemem tržeb se na našem výsledku v oblasti ESCO podílí německý trh zhruba polovinou,“ říká Pavel Cyrani, člen představenstva ČEZ a ředitel divize obchod a strategie. „Německo je ale pouze jedním z několika perspektivních zahraničních trhů, na kterých v ESCO působíme. Správnost naší sázky na růst tohoto segmentu potvrzují i letos schválené celoevropské cíle energetických úspor, které jsou předpokladem další expanze trhu.“

Nové cíle EU v oblasti energetické účinnosti stanovují, že státy Evropské unie sníží do roku 2030 spotřebu energií o 32,5 procenta. Na realizaci těchto úspor se bude významnou měrou podílet právě sektor ESCO, pro který se jedná o významnou příležitost k organickému růstu. Ten je nyní patrný i na meziročním výsledku v České republice a na Slovensku. Tržby společnosti ČEZ ESCO, která působí na těchto dvou trzích, stouply meziročně o téměř 30 procent na 3,3 miliardy korun.

„Pozorujeme kontinuálně rostoucí zájem o naše služby. Ekonomice se daří a firmy investují do opatření, která jim pomohou snížit náklady na energie, stabilizovat je, a tím pádem se dobře připravit na budoucnost,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Celkově stouply tržby segmentu ESCO během prvních tří kvartálů v rámci Skupiny ČEZ meziročně ze 3 miliard korun loni na současných 9,4 miliardy. Vedle Česka, Slovenska a Německa ČEZ působí v rámci ESCO také v Polsku a v Rumunsku. V Polsku jde o dceřiné společnosti CEZ ESCO Polska, Metrolog a OEM Energy. V Rumunsku o společnosti CEZ ESCO Romania a nově získanou High Tech Clima.

„Německo, Polsko a Rumunsko jsou vedle Slovenska v segmentu ESCO jedny z nejperspektivnějších zahraničních trhů. Společně s našimi dceřinými společnostmi nyní budeme naši nabídku na těchto trzích dále rozvíjet,“ říká Jaroslav Macek, ředitel ESCO International, který je zodpovědný za všechny státy mimo někdejší Československo.

Sektor ESCO (Energy Service Company) se zaměřuje na komplexní energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí, zajišťuje dodávky komodit, energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny, outsourcing provozu zákazníkových elektrických zařízení nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou.
Těmto službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie: ČEZ ESCO a ESCO International. ČEZ ESCO má v současné době přes 1800 zaměstnanců a zaměřuje se na český a slovenský trh. Má tyto dceřiné společnosti: AirPlus, AZ KLIMA, ČEZ Bytové domy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, ČEZ Solární, Easy Power, Energocentrum Vítkovice, ENESA, EVČ, Hormen, KART a ČEZ Slovensko.

Pod ESCO International patří čtyři dceřiné společnosti: ČEZ ESCO Polska, ČEZ ESCO Romania, skupina Elevion, High Tech Clima, skupiny Kofler, Metrolog a OEM Solar. Má více než 2000 zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…