ČEZ: U Jaderné elektrárny Dukovany roste největší jaderná vinice

13.08.2020 15:46

Dukovanská jaderná vinice je největším vinohradem na světě, který se nachází v těsné blízkosti chladicích věží a je součástí širokého areálu elektrárny. Jde zároveň o první vinohrad v areálech elektráren Skupiny ČEZ. Počet vysázených hlav vinné révy – 2040 kusů – symbolizuje aktuální instalovaný výkon čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany (4 × 510 MW).

ČEZ: U Jaderné elektrárny Dukovany roste největší jaderná vinice
Foto: ČEZ
Popisek: Vinice u jaderné elektrárny Dukovany

Nový jaderný vinohrad, který se zelená přímo pod dukovanskými chladicími věžemi je symbolickou spojnicí mezi provozem stávající elektrárny a připravovaným novým jaderným zdrojem. Díky přístupnosti vinohradu široké veřejnosti ho mohou zájemci navštívit a načerpat zde potřebnou energii pro další putování po regionu.

vinice

Historicky první výsadbu jaderného vinohradu provedli energetici ve spolupráci s místními vinaři už na podzim 2018. V rámci oslav 35 let od zahájení bezpečného a spolehlivého provozu elektrárny jej dnes slavnostně představili veřejnosti. Zdárnému růstu a plodnosti vinohradu, stejně jako bezpečnému a dlouhodobě spolehlivému provozu elektrárny, požehnal kněz Petr Václavek. Patrony a kmotry jaderného bio vinohradu se spolu s ředitelem Jaderné elektrárny Dukovany Romanem Havlínem a generálním ředitelem Elektrárny Dukovany II Petrem Závodským, stala předsedkyně Ekoregionu 5 Petra Jílková a předseda Občanské bezpečnostní komise Aleš John, kteří na otázku co pro ně znamená být kmotrem/kmotrou vinice řekli: „Jedná se o projev naší podpory dlouhodobé, bezpečné a spolehlivé výroby bezemisní elektřiny v našem regionu, který spočívá v zajištění výstavby nového zdroje a plynulém přechodu výroby ze stávající elektrárny na novou, moderní.“

vinice

„Elektrárna Dukovany se nachází v blízkosti Znojemské podoblasti. Proto jsme pro vinohrad zvolili odrůdy Sauvignon a Ryzlink rýnský, které jsou pro tuto oblast typické. Stejně jako elektrárna díky 35 letům bezpečného provozu již neodmyslitelně patří do zdejšího regionu, jsou pro tento kraj typické i vinohrady. Ne náhodou lze u blízké Mohelenské hadcové stepi nalézt území tradičně nazývané Vinohrad i s pozůstatky bývalých vinic,“ sdělil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

vinice

Zvonička s reliéfy vinné révy od Luboše Jiránka

Zdejší kamenitá půda je pro vinohrad velice výhodná. „Využívá naakumulovaného tepla ze slunečního záření a díky mírnějším změnám teplot mezi dnem a nocí dochází k lepšímu vyzrávání hroznů a hromadění aromatických látek. Na základě prostředí a podmínek, které elektrárna měla, jsme pro pěstování zvolili bio režim s nízkým způsobem vedení, které se v ČR vyskytovalo již v 1. polovině 20. století,“ popsal výhody zdejšího prostředí Zbyněk Prokeš, který zajišťuje odborný dohled a správu vinohradu.

vinice

Produkty Jaderné vinice nebude sice možné nikde zakoupit, ale víno z jejích hroznů samozřejmě bude k ochutnání. Při slavnostních příležitostech mimo střežený prostor elektrárny jej elektrárna nabídne svým hostům, případně využije jako dárek.

Prokeš

Vinař Zbyněk Prokeš

Jedinečnou atmosféru vinohradu dotváří zvonička s vyřezávanými reliéfy révy vinné od Luboše Jiránka a jaderná stračena s nebeskými motivy, o jejíž renovaci se postaral malíř Zdeněk „Kučis“ Kučera. Turisty k vinohradu dovede polní cestička na západní straně elektrárny, která ústí ze silnice k obci Rouchovany.

farář

Vinici požehnal farář římskokatolické  farnosti Rouchovany Petr Václavek

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 8 517 959 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…