ČEZ: U bezemisních pump ČEZ v Moravskoslezském kraji načerpaly e-auta loni o 74 % energie více

21.02.2023 10:57 | Komerční článek

ČEZ chce teď stavět hlavně ultrarychlé stojany o výkonech 150–300 kW

ČEZ: U bezemisních pump ČEZ v Moravskoslezském kraji načerpaly e-auta loni o 74 % energie více
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tisíce nových elektroaut na českých silnicích a více než stovka nových dobíjecích stojanů ČEZ. To jsou hlavní důvody loňského 25% růstu odběrů energie v největší české síti veřejných stanic. Mapa dobíjecích bodů rozprostřená od Mariánských Lázní po Třinec je svou hustotou srovnatelná s pokrytím standardních řetězců klasických čerpacích stanic. Rozšiřuje se investicemi Skupiny ČEZ i díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF) a prostředkům přidělovaným Operačním programem Doprava.

V Moravskoslezském kraji ČEZ aktuálně provozuje 51 veřejných dobíjecích stanic (z toho 38 rychlodobíjecích). Kromě krajské metropole Ostravy jsou také Bohumíně, Českém Těšíně, Frýdku-Místku, Karviné, Opavě, Třinci a na dalších místech. Loni řidiči e-aut na těchto stanicích odebrali celkem 265 031 kWh ekologické energie, tj. palivo pro 7361 plně nabitých elektromobilů střední třídy nebo dost energie pro 44 e-aut na cestu kolem světa).

V roce 2021 řidiči odebrali celkem 151 775 kWh. Meziročně tak odběry na stojanech ČEZ v Moravskoslezském kraji vzrostly o více než 74 %. „Nejvíce energie řidiči načerpali u ostravských Kauflandů Výškovická, Vítkovická a Mariánské Hory a také u Kauflandu v Novém Jičíně,“ upřesnil mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Stejně jako v přechozích letech byly stojany ČEZ i loni hlavním dodavatelem energie do baterií elektromobilů a tahounem rozvoje dobíjecí infrastruktury v České republice. Řidiči u nich během 265 tisíc zastavení načerpali přes 4,4 milionu kWh certifikované bezemisní elektřiny pocházející z obnovitelných zdrojů. Takové množství energie by umožnilo cestu kolem světa koloně 733 elektromobilů. Celkový instalovaný výkon všech stojanů v síti ČEZ přesáhl koncem roku 35 MW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující elektřinou domácnosti 80tisícového města.

„Letos cílíme znovu na více než 20procentní růst odběrů a výrazné překročení hranice načerpaných pěti milionů kWh. Mělo by se to podařit i díky zrychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme asi čtyřicet. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí. Česká republika má v podílu ultrarychlých a rychlých stanic v síti před Evropou náskok a rádi bychom jej i díky zkvalitňování naší sítě pomohli udržet,“ říká ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

Jak rostly odběry u stojanů ČEZ

Rok

Načerpaná energie [mil. kWh]

Meziroční růst

Počet dobíjení

2017

0,64

-

35 902

2018

0,96

49,8 %

75 584

2019

1,96

104,2 %

153 612

2020

2,44

24,5 %

185 329

2021

3,52

44,3 %

203 703

2022

4,42

25,7 %

265 675

ČEZ chce do roku 2030 zvýšit výkon sítě více než čtyřnásobně, a to zejména díky zmíněnému rozvoji vysokovýkonných hubů, které zrychlí dobíjení i čekání na něj. Největší domácí síť veřejných dobíjecích stojanů srovnatelná se středně velkými řetězci čerpacích stanic může v jednu chvíli obsloužit až 1000 e-aut. Přes 200 stanic sítě vyrostlo i díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, další desítky ČEZ postavil z vlastních prostředků.

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta zefektivňuje dobíjení díky spárování mobilního telefonu s dobíjecí stanicí, vyhledá nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu nebo ukáže aktuální obsazenost stojanů. Více než 80% sítě ČEZ tvoří dnes dobíjecí stojany o výkonu 50 kW, v budoucnu ale poroste podíl ultrarychlých stanic.

VEŘEJNÉ DOBÍJECÍ STOJANY ČEZ ŘEČÍ ČÍSEL
- ČEZ si na českém trhu dobíjecích stojanů dlouhodobě udržuje nejvyšší podíl (aktuálně okolo 40 %) Více na http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html
- Každá ze stanic představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií zhruba tisícovky elektromobilů.
- Loni řidiči zastavili u stojanů ČEZ k dobíjení více než 265 tisíckrát. Bylo to o 30,4 % více než 203 703 „tankování“ v roce 2021.
- Zatímco v roce 2021 činil průměrný odběr elektřiny při jednom „tankování“ 17,2 kWh, loni klesl na 16,6 kWh.
- Nejvytíženější stanice sítě s ročními odběry v desítkách tisíc kWh se nacházejí v Praze, Středočeském kraji a u hlavních dálničních tahů na D1, D10 a D11.

Zajímavosti od dobíječek v Moravskoslezském kraji:
- hitparádě stanic podle odběrů dominovaly stojany v ostravských lokalitách Kaufland Výškovická, Vítkovická a Mariánské Hory a v Novém Jičíně,
- nahoru šel celkový počet dobíjení: zatímco v roce 2021 byly stojany ČEZ v permanenci 11 264krát, loni to bylo v 17 186 případech,
- průměr energie načerpané při jednom dobití postupně vystoupal z 13,5 kWh v roce 2021 na loňských 15,4 kWh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…