ČEZ: V Temelíně skončilo dvoudenní cvičení

25.06.2022 13:20 | Komerční článek

Po 32 hodinách včera odpoledne skončilo v Temelíně náročné cvičení. Energetici si při něm vyzkoušeli střídání směn, evakuaci personálu a stabilizaci situace. Vše probíhalo v reálných časech. Svojí nepřetržitou délkou i průběhem šlo o jedno nejnáročnějších cvičení.

ČEZ: V Temelíně skončilo dvoudenní cvičení
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Hned tři směny se vystřídaly během náročného dvoudenního cvičení. Každá přitom situaci řešila dvanáct hodin. Energetici scénář záměrně nezrychlovali, vývoj situace i následné reakce probíhaly v reálných časech.

„I na mezinárodní úrovni šlo o unikátní cvičení. Na rozdíl od běžných časových skoků jsme všechny zúčastněné vystavili časově reálné situaci. Zatím je předčasné hodnotit výsledky, nicméně už teď vidíme některé náměty na zlepšení, týkající se především střídání směn,“ říká k dosavadnímu průběhu ředitel bezpečnosti divize jaderná energetika Petr Měšťan.

Energetici si přitom procvičovali reakci na situaci, kdy musí odstavit oba výrobní bloky a současně přijdou o dodávky elektřiny z vnější přenosové soustavy. Situaci si pak záměrně zhoršili ještě problémy se záložními bezpečnostními systémy. Ve čtvrtek odpoledne si vyzkoušeli evakuaci více než tisícovky lidí z areálu elektrárny.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Celou situaci stabilizovali v pátek kolem 17. hodiny. „Pečlivě jsme sledovali i průběh evakuace, včetně počtu zúčastněných. Předběžně mohu průběh hodnotit jako velmi profesionální,“ doplnil Petr Měšťan.

V rámci cvičení energetici spustili ve čtvrtek odpoledne varovné sirény. O jejich spuštění s předstihem informovali okolí elektrárny. Vyhodnocení cvičení čeká energetiky v následujících dnech. Letos šlo o čtvrté z celkových šesti havarijních cvičení. Scénáře jsou přitom různé, od ekologických událostí, přes požár, až po řešení složitých havárií.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…