ČEZ: Zpráva Arniky obsahuje zavádějící informace k projektu ZEVO Mělník

20.09.2018 16:22

V těchto dnech rozesílá hnutí Arnika tiskovou zprávu věnovanou plánovanému zařízení na energetické využití odpadu v Mělníce (Mělnická elektrárna má problém se rtutí, plánovaná spalovna ho nevyřeší). Jelikož zpráva obsahuje zavádějící informace k projektu ZEVO Mělník, rádi bychom je uvedli na pravou míru.

ČEZ: Zpráva Arniky obsahuje zavádějící informace k projektu ZEVO Mělník
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

1. Arnika chybně uvádí, že ZEVO se bude na výrobě tepla podílet jen 5 %. Ve skutečnosti to bude 13 %. Arnikou uvedený údaj se týká tepelného výkonu, jak je ostatně uvedeno i v tabulce, jíž argumentuje. Celkové dodané teplo souvisí s výrobou v čase – ukazuje tedy reálně, kolik tepla ZEVO skutečně dodá.

2. Opakovaně jsme upozorňovali na to, že naše dokumentace uvádí maximální zákonnou přípustnou emisní koncentraci rtuti, které odpovídá celková roční emise ve výši 33,6 kg. Ve skutečném provozu ale bude celkové množství produkce rtuti výrazně nižší. Např. ZEVO Malešice o srovnatelné kapacitě jako ZEVO Mělník v roce 2016 vypustilo do ovzduší pouhé 4 kg rtuti za rok. Přitom má dvojnásobně vyšší povolené limity, než plánované ZEVO v Mělníce. Arnika již neuvádí, že při energetickém využití odpadů se drtivá většina rtuti v nich obsažené zachytí speciálními filtry, stabilizuje se a pak se ukládá na přísně hlídané a regulované skládky nebezpečných odpadů. Oproti tomu, pokud odpady zahoří na skládce (oficiální statistiky HZS uvádějí v průměru tři požáry skládek denně!), rtuť v nich obsažená se dostane nekontrolovatelně do ovzduší.

3. Ohrazujeme se rovněž proti zavádějícímu videu najíždění kotle, které je dáváno do souvislosti s emisemi těžkých kovů. Na počátku najíždění je nutné kotel roztopit. K tomu v současnosti slouží naftové hořáky, které musí zajistit dosažení určitých teplot a tepelného výkonu, aby bylo možné přejít na uhelný prášek, což je standardní palivo pro normální provoz kotle. Na počátku, kdy je kotel studený, lze za určitých okolností pozorovat pro naftu typický tmavý dým, než se kotel zahřeje. Tento přechodný stav je v souladu se současnou legislativou a je započítáván do celkových přípustných emisí elektrárny. Jak se ale mohli seznámit skuteční zájemci o budoucnost lokality, kteří byli na Dni otevřených dveří v sobotu 8.9.2018, i roztápění naftou nebo mazutem bude ukončeno v souvislosti s plánovanou plynofikací. Přechod na plynové zapalovací a stabilizační hořáky je tak dalším přínosem pro lepší životní prostředí v blízké budoucnosti, které má lokalita v plánu.

Závěrem chceme upozornit, že provoz všech výrobních bloků v lokalitě Mělník je trvale pod dohledem státních orgánů, zejména České inspekce pro životní prostředí. Ty mají k dispozici nejen veškerá naměřená data o vypouštěných emisích, ale provádějí také pravidelné kontroly na místě. A to jak plánované, tak i kontroly mimořádné. Doposud nebyla shledána žádná pochybení nebo provinění proti platné legislativě.

Tiskovou zprávu Arniky nadete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne