ČEZ filmová scéna na šumperském Džemfestu uvede neznámý film s Burianem

21.10.2015 13:45

Středomoravskou premiérou nedávno objeveného filmu s Vlastou Burianem v hlavní roli vyvrcholí letošní ročník šumperského festivalu Džemfest, na kterém se představí například Mňága a Ždorp, Michal Hrůza nebo Slza. Němý snímek Milenky starého kriminálníka si mohou zájemci vychutnat na ČEZ filmové scéně v šumperském kině Oko za doprovodu živé klavírní hudby.

ČEZ filmová scéna na šumperském Džemfestu uvede neznámý film s Burianem
Foto: cez.cz
Popisek: ČEZ filmová scéna na šumperském Džemfestu uvede neznámý film s Burianem.

Film byl naposledy k vidění v 60. letech 20. století na hořlavém filmovém materiálu. Vloni restaurátoři filmový pás slepili po kouscích z torza několika dochovaných kopií, použili přitom světově unikátní metodu kolorování. V obnovené verzi měl premiéru na karlovarském festivalu a teď se díky snaze šumperských pořadatelů dostane i do Olomouckého kraje.

V němé komedii z roku 1927 září po boku Anny Ondrákové a Jindřicha Plachty především Vlasta Burian, který ztvárnil dvojroli příslušníka zchudlého šlechtického rodu a pověstného gangstera. Bláznivou komedii charakterizuje děj plný zvratů: šlechtice angažuje jeho synovec, aby jej zastoupil při námluvách s excentrickou dcerou svého věřitele a od vynuceného sňatku ji odradil. Stane se pravý opak, strýc totiž vypadá jako obávaný gangster a mladá žena, která ráda boxuje a miluje rychlou jízdu autem, si od manželství se známým kriminálníkem slibuje vzrušení a slávu.

Neozvučený černobílý film doprovodí klavírní improvizací Zdeněk Dočekal a Jan Horníček, brilantní klavíristé pocházející ze Šumperka. „Jsem rád, že projekci opatří hudbou právě tito dva skvělí muzikanti. Komediální příběh s Vlastou Burianem tak dostane další umělecký rozměr, který umocní dobovou atmosféru filmu,“ řekl ředitel kina Oko a spolupořadatel Džemfestu Kamil Navrátil. Milenky starého kriminálníky se promítají na ČEZ filmové scéně v kině Oko v sobotu 24. října od 19.30.

Burian festival nejen ukončí, ale také zahájí. Písničkář Jan Burian vystoupí se svým recitálem v šumperské knihovně ve čtvrtek 22. října. O den později vypukne v domě kultury hlavní festivalový program, ve kterém kromě hvězd zahraje také šumperská kapela Trocha klidu, jež uspěla v tradiční vyhledávací soutěži talentů Džemkap.

Festival je populární nejen mezi diváky, získává také uznání z oficiálních míst. V roce 2013 obdržel Cenu města Šumperka v kategorii Kultura, vloni Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…