ČEZ může být klimaticky neutrální do roku 2040, potvrdili odborníci

29.11.2023 22:02 | Tisková zpráva

Plány Skupiny ČEZ dosáhnout klimatické neutrality do roku 2040 získaly posvěcení celosvětově uznávané odborné iniciativy SBTi. ČEZ již loni obdržel potvrzení svých krátkodobých cílů stanovených ve strategii Vize 2030 – Čistá Energie Zítřka. Nyní se stává první českou firmou s potvrzením, že jeho záměr je dostatečně ambiciózní a v souladu s Pařížskou dohodu o omezení globálního oteplování na úrovni 1,5 °C. Mezinárodní ověření stanovených dekarbonizačních cílů čím dál častěji od firem požadují například banky, pojišťovny, ale i investiční fondy. Pro letošní rok očekává ČEZ pokles své emisní intenzity o 7 % oproti loňsku.

ČEZ může být klimaticky neutrální do roku 2040, potvrdili odborníci
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Verdikt mezinárodní iniciativy SBTi (Science Based Targets initiative), která poskytuje firmám z celého světa odborné posouzení jejich klimatických cílů z hlediska nejnovějších vědeckých poznatků, potvrdil, že dlouhodobý cíl Skupiny ČEZ dosáhnout do roku 2040 klimatické neutrality je s těmito poznatky v souladu. Zásadním předpokladem pro energetické firmy oproti jiným sektorům je dosažení klimatické neutrality právě již v roce 2040, tedy o 10 let dříve než jiní. Validace cíle iniciativou SBTi říká, že splňuje podmínky Pařížské dohody o omezení globálního oteplování na úrovni 1,5 °C. ČEZ se tak stal první českou společností, která se posouzením všech svých dekarbonizačních cílů (krátkodobých, dlouhodobých i klimaticky neutrálních) může pochlubit.

Dekarbonizační úsilí celého světa neustále zrychluje. Na firmy jsou kladeny čím dál přísnější požadavky a je složité se v plánech jednotlivých společností zorientovat. Nezávislé posouzení od odborné světové platformy proto slouží jako záruka pro všechny, kdo udržitelnost považují za klíčovou součást svého podnikání a vyžadují ji také od svých obchodních partnerů a dodavatelů. Jsem rád, že ČEZ opět potvrdil roli českého lídra, a doufám, že budeme inspirovat další zdejší firmy, aby si nechaly své plány nezávisle posoudit,“ říká generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš.

Dekarbonizaci myslíme v ČEZ skutečně vážně a těší nás, že naši cestu, jak jí dosáhnout, potvrdila i velice přísná certifikace SBTi. Pro všechny je to jasný signál, že máme konkrétní plán plnění našich cílů a že naše snaha o transformaci energetiky v České republice sahá daleko za horizont roku 2030,“ říká ředitelka udržitelnosti Skupiny ČEZ Michaela Chaloupková.

Odhadovaný meziroční pokles emisní intenzity Skupiny ČEZ letos bude činit 7 % (z 0,29 na 0,27 tun CO2 ekvivalentu/MWh). Oproti roku 2001 se tento ukazatel snížil již o 62 %.

Úspěšnou validaci přísnějších cílů vítají i investoři. „Byli jsme velmi zapojeni do počátečního představení metodiky SBTi společnosti ČEZ. Po dosažení validace krátkodobých dekarbonizačních cílů na úrovni globálního oteplení výrazně pod 2 °C loni v červnu ČEZ přirozeně pokračoval ve svých ambicích a předložil svou aktualizovanou dlouhodobou klimatickou strategii SBTi s přísnějším cílem 1,5 °C. To je ukázka toho, jak vzájemná spolupráce podporuje všechny zúčastněné strany v dosahování lepších výsledků s nižším úsilím a vyšší efektivitou,“ uvedl Francois Humbert z investiční společnosti Generali Investments.

Potvrzení od SBTi je důležitým ESG ukazatelem zejména pro finanční instituce, jako jsou banky či pojišťovny, ale i pro významné investiční domy (například Blackrock, JP Morgan AM, BNY Mellon, Capital Management, Goldman Sachs AM apod.), podílové fondy či akcionáře. Iniciativu SBTi podporují celosvětově uznávané instituce jako Organizace spojených národů či Světový fond na ochranu přírody. SBTi pracuje pro více než 6 600 společností z celého světa, z nichž více než 3 800 má od ní své klimatické cíle již ověřeny.

Více o SBTi: Iniciativa SBTi definuje a propaguje ambiciózní postupy pro stanovení klimatických cílů na základě vědeckých poznatků, poskytuje technickou a odbornou podporu společnostem, které si chtějí klimatické cíle nastavit, a nezávisle tyto navržené firemní cíle hodnotí.

Iniciativa je výsledkem spolupráce mezinárodních subjektů CDP (nezisková charitativní organizace, která provozuje globální informační systém pro investory, společnosti, města, státy a regiony za účelem řízení jejich dopadů na životní prostředí), Globální dohody OSN (UNGC – pakt Organizace spojených národů, jehož cílem je povzbudit podniky a firmy na celém světě, aby přijaly udržitelná a sociálně odpovědná opatření a podávaly zprávy o jejich provádění.), Světového institutu zdrojů (WRI – globální nezisková organizace, která ve spolupráci s politickými, byznysovými a občanskými lídry zkoumá, navrhuje a implementuje praktická řešení, která zlepšují životy lidí a zároveň umožňují přírodě prosperovat) a Světového fondu na ochranu přírody (WWF – mezinárodní organizace zaměřená na uchování biologické různorodosti, udržitelné využívání přírodních zdrojů, redukci znečišťování a klimatických změn).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…