ČEZ otevřel v Ostravě druhou dobíjecí stanici elektromobilů

19.02.2013 21:21

Dnes dopoledne zprovoznila Skupina ČEZ u prodejny Kaufland v Ostravě–Zábřehu novou dobíjecí stanici elektromobilů. Kaufland je jedním z partnerů projektu Elektromobilita ČEZ a dosud instaloval dobíjecí stanice u svých pražských provozoven. Jedna z nich, dobíjecí stanice u provozovny v Praze na Palmovce, je nejvytíženější veřejná dobíjecí stanice v České republice.

ČEZ otevřel v Ostravě druhou dobíjecí stanici elektromobilů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Lidé nakupující v Kauflandu v Ostravě–Zábřehu ode dneška nemohou přehlédnout novou dobíjecí stanici elektromobilů, která byla nainstalována v blízkosti prodejny. V Ostravě je to již druhá dobíjecí stanice Skupiny ČEZ. Po kancelářském komplexu Orchard si řidiči elektromobilů mohou dobíjet svá vozidla i v této části Ostravy. Skupina ČEZ pokračuje v budování infrastruktury, která je podmínkou dalšího rozvoje využívání elektromobilů.

„Ostrava je třetím největším městem České republiky. Moravskoslezská metropole tak svým významem patří mezi lokality, ve kterých bychom chtěli využívání elektromobilů maximalizovat. K tomu potřebujeme kvalitní dobíjecí infrastrukturu. Jsem rád, že se nám ji ve spolupráci s našimi partnery daří podle plánu neustále rozšiřovat,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie Skupiny ČEZ.

Spolupráce se společností Kaufland probíhá již od května 2011. Doposud byly instalovány dobíjecí stanice pouze v Praze – u OC Kaufland v Modřanech, na Vypichu a na Palmovce. Dobíjecí stanice v Praze na Palmovce je nejvytíženější veřejnou dobíjecí stanicí ČEZ v České republice vůbec. V roce 2012 zde zákazníci při dobíjení elektromobilů odebrali 603,6 kWh elektrické energie. Na toto množství energie může elektromobil ujet přibližně 4,5 tisíce kilometrů, tedy téměř jako z Prahy do Madridu a zpět. Všechny uvedené dobíjecí stanice u provozoven Kaufland patří do první desítky ve spotřebě elektrické energie. Nárůst spotřeby u obchodních a komerčních center je zajímavým trendem v rámci vývoje elektromobility.

„Jako silný subjekt na našem trhu bychom měli do všech svých podnikatelských aktivit zahrnout i aktivní ochranu životního prostředí. Jednou z cest je podpora rozvoje elektromobility. Proto na svých parkovištích instalujeme dobíjecí stanice elektromobilů,“ komentuje dosavadní spolupráci na projektu Elektromobilita ČEZ Michael Šperl, tiskový mluvčí společnosti Kaufland ČR.

Partnery Skupiny ČEZ v projektu Elektromobilita ČEZ jsou kromě společnosti Kaufland například i McDonalds, Tesco, Škoda Auto, Peugeot nebo města Pardubice, Vrchlabí, Cerhenice, Dolní Břežany a další.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se svou strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů a poskytování komplexních služeb uživatelům elektromobilů. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

Kromě výstavby dobíjecích stanic pro tzv. normální dobíjení se Skupina ČEZ v projektu zaměřuje i na instalaci ultrarychlých dobíjecích stanic, které dobijí 80 % kapacity akumulátoru do 20 minut. Pracují s vyšším napětím a vyžadují tak speciální připojení k elektrické síti.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice celkem 34 dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu nejen v Praze, ale také v Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové a ve Vrchlabí. Probíhá i výstavba dalších dobíjecích stanic, otevřeny budou v první polovině roku 2013.

Jaroslav Jurča, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…