ČEZ plánovaně odstavil druhý blok Jaderné elektrárny Dukovany

03.07.2023 9:09 | Tisková zpráva

Energetici Jaderné elektrárny Dukovany plánovaně odstavili druhý výrobní blok pro plánovanou údržbu společných zařízení prvního a druhého výrobního bloku. První výrobní jednotku, kde provádí výměnu paliva a pravidelné kontroly zařízení, energetici plánovaně odstavili už na začátku června.

ČEZ plánovaně odstavil druhý blok Jaderné elektrárny Dukovany
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výkon druhého výrobního bloku začali energetici snižovat v pátek v 19 hodin. První turbosoustrojí odpojili od sítě ve 2 hodiny v noci. Druhé turbosoustrojí odpojili dnes v 5 hodin ráno a tím okamžikem přestal blok dodávat bezemisní elektrickou energii do přenosové sítě. Odstávku obou bloků využijí technici především pro údržbu společných zařízení centrální čerpací stanice, klapek a propojek sacích jímek a části potrubí cirkulační a technické a požární vody.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26115 lidí

„Rozsah prací, které nás během třítýdenního souběhu odstávek bloků čekají, není malý. Počet úkolů pracovních příkazů této společné odstávky je cca 2 000, a i přesto, že začíná doba dovolených, jsme na její zvládnutí připraveni,“ řekl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

V rámci řady investičních akcí energetici připravují výměnu čtyř desítek klapek na přívodu surové vody do elektrárny a další na jejím rozvodu. Rozsáhlá údržba čeká také systém cirkulační chladicí vody, který odvádí zbytkové teplo od turbín do chladicích věží a další systémy. Poprvé od spuštění elektrárny budou z důvodu obnovy plášťů a zařízení současně odstaveny také dvě chladicí věže.

Všechny činnosti chtějí technici zvládnout během přibližně tří týdnů. Termíny hodlá vedení elektrárny upřesňovat v návaznosti na průběh prací a výsledky kontrol.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 7 430 734 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…