ČEZ provozuje největší větrnou farmu v Evropě

14.10.2012 21:08

Dnes v 8:35 připojila společnost ČEZ k síti 216. turbínu, díky které větrný park Fantanele a Cogealac v Rumunsku předběhl s celkovým instalovaným výkonem 540 megawatt svého konkurenta ve Skotsku a stal se tak největší pevninskou větrnou farmou v Evropě.

ČEZ provozuje největší větrnou farmu v Evropě
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Tento větrný park je nejvýznamnějším projektem na světě mimo území Spojených států,“ pyšní se Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ, a. s. „Je to jedna z našich nejlepších investic, park leží na zcela unikátním pozemku jedné ze dvou největrnějších oblastí v Evropě,“ doplňuje Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí. A skutečně, po dobu svého, byť i neúplného, provozu, vyrobil park jen za prvních devět měsíců tohoto roku elektrickou energii v objemu 655,9 GWh - to prakticky znamená, že dodal elektřinu do více než 600ti tisíc rumunských domácností.

A další turbíny jsou k síti připojovány každým dnem. Všech 240 o výkonu 600 MW by mělo být plně v provozu již na konci tohoto roku. „Výstavba turbín a připojování k síti pokračuje podle plánu,“ ujišťuje Ondřej Šafář, projektový manažer Fantanele a Cogealac, a dodává: „Když jsme do tohoto projektu vstupovali, Rumunsko mělo pouhých 14 MW z větrných turbín, takže jsme byli v podstatě průkopníky v oblasti takhle velkých projektů.“ ČEZ tak významně přispěl ke zvýšení produkce čisté energie, v loňském roce představoval podíl ČEZu díky větrné farmě více než 40%na trhu se zelenými certifikáty v Rumunsku.

Větrná farma Fantanele a Cogealac se rozkládá na ploše 12 x 6 kilometrů v rumunské provincii Dobrudža ve vzdálenosti 17 km od Černého moře. V parku jsou instalovány větrné turbíny GE s jednotkovým instalovaným výkonem 2,5 MW. Jedná se o typ větrné elektrárny s výškou 100 metrů a průměrem rotoru 99 metrů, a představuje tak nejnovější možnou technologii větrných turbín, pokud se jedná o účinnost, provozní spolehlivost a parametry připojení do sítě.

Skupina ČEZ koupila projekt výstavby větrných parků Fantanele a Cogealac od společnosti Continental Wind Partners LLC v srpnu roku 2008. První turbína pak byla spuštěna 1. června 2010 přesně v 17:25 hodin. Celkové investice Skupiny ČEZ do tohoto projektu dosahují 1,1 miliardy eur (cca 27 miliard korun). Návratnost je v tomto případě vysoká, jen v prvním pololetí 2012 přispěl větrný park Fantanele a Cogealac do celkových finančních výsledků Skupiny ČEZ částkou 0,7 mld korun.

Zkušeností z výstavby větrného parku Fantanele a Cogealac, včetně těch nejlepších expertů z Rumunska, využije Skupina ČEZ i pro připravovaný projekt Eco-Wind v Polsku. V souladu s novou strategií společnosti ČEZ v prosinci 2011 zakoupil majoritní podíl v předním polském developerovi větrných parků Eco - Wind Construction Polsko, který má ve svém portfoliu 15 projektů v různých fázích rozpracovanosti o celkové kapacitě přibližně 700 MW. Kromě toho Skupina ČEZ analyzuje další možnosti investic do obnovitelných zdrojů v zahraničí.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…