ČEZ v Dukovanech spustil čtvrtý výrobní blok, všechny české jaderné bloky jsou v provozu

28.12.2023 16:44 | Tisková zpráva

Energetici Jaderné elektrárny Dukovany úspěšně obnovili výrobu na čtvrtém výrobním bloku. Blok dnes ráno po sedmdesáti třech dnech plánované odstávky pro výměnu paliva připojili k přenosové síti. Operátoři aktuálně zvyšují výkon bloku a provádí další předepsané testy a kontroly zařízení. Plného výkonu bloku by měli energetici dosáhnout ve středu. Všech šest energetických jaderných bloků České republiky, čtyři v Dukovanech a dva v Temelíně, jsou nyní v provozu.

ČEZ v Dukovanech spustil čtvrtý výrobní blok, všechny české jaderné bloky jsou v provozu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V0 pořadí 35. odstávka čtvrtého bloku začala v polovině října. Všechny plánované činnosti, především kontroly a testy zařízení, ale i řada investičních akcí, se energetikům podařilo bezpečně dokončit s několikadenním předstihem. „Žádná odstávka není jednoduchá. Zvlášť v posledních letech s řadou investic pro zajištění plánovaného 60tiletého provozu. Přesto jsme ji zvládli bezpečně a s předstihem. Klíčem je dobrá příprava a koordinace všech, navzájem se ovlivňujících prací a stovek pracovníků,“ vysvětlil člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Mezi nejnáročnějšími servisními činnostmi byly tříletá revize dvou záložních dieselgenerátorů, čištění parogenerátoru od minerálních úsad, generální oprava dvou hlavních cirkulačních čerpadel a kompletní výměna generátoru jednoho z dvanácti záložních dieselgenerátorů. Současně energetici vyměnili také část paliva za čerstvé. Poprvé do reaktoru zavezli 78 palivových kazet nové generace s označením PK3+, které jsou charakteristické takzvanou otevřenou obálkou. Ta energetikům umožňuje širší rozestupy palivových proutků v kazetě a tím dosáhnout jeho efektivnější využití paliva.

„Časová i technická náročnost odstávek je dána rozsahem prací, abychom zajistili pravidelný servis a modernizaci zařízení pro šedesátiletý bezpečný provozu Dukovan. Během odstávky jsme úspěšně dokončili celkem 55 těchto technických a investičních akcí. Děkuji kolegům za mimořádné pracovní nasazení i o vánočních svátcích a už nyní se připravujeme na další odstávku, která nás čeká v polovině ledna na třetím bloku,“ dodává Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Štěpnou reakci energetici v reaktoru čtvrtého výrobního bloku obnovili na Štědrý den ráno a poté provedli fyzikální a energetické spuštění bloku. První turbosoustrojí začalo dodávat energii do sítě dnes v 1:38 hodin. Druhé turbosoustrojí energetici připojili o necelých 8 hodiny později v 9:17 hodin a ukončili tak poslední plánovanou odstávku letošního roku. Plného výkonu by měl blok dosáhnout ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …