ČEZ zprovoznil na Lipně nové dobíjecí stojany

20.02.2023 15:02 | Komerční článek

Dva nové stojany se čtyřmi dobíjecími stanovišti nově zprovoznil ČEZ v sousedství Skiareálu Lipno. Majitelům elektromobilů zde garantuje certifikovanou elektřinu pocházející z obnovitelných zdrojů. První dobíjecí stojan na Lipensku spustil ČEZ už loni v Horní Plané a další stanice začnou během několika týdnů fungovat v nedaleké Černé v Pošumaví. V jižních Čechách je aktuálně řidičům k dispozici už 18 dobíjecích stojanů ČEZ.

ČEZ zprovoznil na Lipně nové dobíjecí stojany
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Počet elektromobilů v České republice dynamicky roste a v příštích letech půjde o desítky tisíc nových elektrických aut ročně. Podle představitelů ČEZ musí být veřejná dobíjecí infrastruktura na takovou poptávku připravena nejen ve městech, u hlavních tahů, ale také v turisticky navštěvovaných cílech, jako je například Lipno. „V posledních dvou letech jsme pokaždé postavili přes 100 nových stanic po celé ČR a vysoké tempo zahušťování veřejné sítě chceme udržet i letos, mimo jiné přibudou další nové stojany na jihu Čech. Řidičům navíc díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů garantujeme odběr skutečně bezemisní energie,“ říká ředitel útvaru elektromobilita Tomáš Dzurilla.
Na Lipně ČEZ vyrábí bezemisní energii ve dvojici vodních elektráren. Komplexně zmodernizovaná vodní elektrárna Lipno I společně s vyrovnávací elektrárnou Lipno II vyrobí ročně bezemisní energii pro více než 30 tisíc jihočeských domácností. „V éře postupné decentralizace a dekarbonizace energetiky i dopravy považujeme za symbolické, že malý díl této zelené elektřiny nyní proudí do baterií aut obyvatel a návštěvníků Lipenska. Pomáhá tak chránit životní prostředí v místě, kde vzniká,“ říká ředitel vodních elektráren ČEZ Robert Heczko.
V Lipně nad Vltavou fungují dva stojany ČEZ, u každého mohou v jednu chvíli řidiči dobíjet dvě auta. Téměř celou kapacitu baterie svého vozidla tak mohou doplnit během lyžování nebo procházky Stezkou korunami stromů. „Už dnes k nám mnoho lidí přijíždí elektrickými auty, berou to jako svůj příspěvek k ochraně životního prostředí. Jsme rádi, že nyní jim můžeme nabídnout i kvalitní zázemí pro dobíjení jejich elektromobilů během času, který u nás stráví a spojí tak příjemné s užitečným,“ říká Matěj Kratochvíl, generální ředitel Rodinného areálu a Skiareálu Lipno.

Kromě Lipna lidé na jihu Čech doplní ekologickou energii u stanic ČEZ také v krajské metropoli Českých Budějovicích, v Písku, Prachaticích, Soběslavi, Strakonicích, Třeboni, Vimperku nebo v Horní Plané u Lipna.

V ČR provozuje ČEZ největší domácí síť veřejných dobíjecích stojanů pro elektromobily. Ta je srovnatelná se středně velkými řetězci čerpacích stanic a v jednu chvíli může obsloužit více než 1000 e-aut. Celkový instalovaný výkon všech stojanů přesahuje 35 MW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny. ČEZ chce do roku 2030 zvýšit výkon sítě více než čtyřnásobně, a to zejména rozvojem vysokovýkonných hubů. Přes 200 stanic sítě vyrostlo i díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, další desítky ČEZ postavil z vlastních prostředků.

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta zefektivňuje dobíjení díky spárování mobilního telefonu s dobíjecí stanicí, vyhledá nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu nebo ukáže aktuální obsazenost stojanů. Více než 80 procent sítě ČEZ tvoří dnes dobíjecí stojany o výkonu 50 kW, v budoucnu ale poroste podíl ultrarychlých stanic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…