ČHMÚ: Ministr Brabec slavnostně otevřel novou budovu Českého hydrometeorologického ústavu

20.06.2021 17:36

Ministr životního prostředí se zúčastnil v pražských Komořanech slavnostního otevření nového předpovědního pracoviště, které je určené meteorologům i hydrologům. Po více jak 20 letech budou mít meteorologové a hydrologové vlastní budovu, která bude prostorově a technicky lépe vyhovující.

ČHMÚ: Ministr Brabec slavnostně otevřel novou budovu Českého hydrometeorologického ústavu
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav slavnostně otevřel nové Centrální předpovědní pracoviště (CPP).

V minulém století sídlilo původní Centrální předpovědní pracoviště (CPP) v prostorách komořanského zámku.

V 90. letech již bylo nutné přemýšlet o samostatné budově, která pokryje CPP i s náplní Regionálního předpovědního pracoviště (RPP). V roce 1998 se slavnostně otevřela velmi skromná budova. Postupně se rozšiřovaly služby a bylo nutné propojovat meteorologii a hydrologii.

Aktuální nové prostory jsou koncipovány tak, aby vyhověly lepší spolupráci meteorologů a hydrologů. V budově bude pracovat celkem cca 35 lidí. Směnný provoz počítá s 20 zaměstnanci v jeden okamžik.

Díky nahrávacímu studiu budou aktuální informace o očekávaných či nebezpečných jevech lépe a rychleji publikovány. V natáčecím plánu jsou i informativní videa k počasí a výstrahám.

Nové technologie umožní komfortnější spolupráci s regionálními pracovišti i se složkami integrovaného záchranného systému. Nová zasedací místnost umožní pořádat až dvě přednášky nebo porady najednou, nezávisle na sobě.

Všichni předpovědní meteorologové a hydrologové budou pohromadě v jedné budově a budou tak moci lépe kooperovat i mimo směnný provoz.

„Stavba byla započatá v roce 2019 a celková investice, včetně nábytku, IT vybavení, venkovních úprav a parkoviště byla 130 mil. Kč (včetně DPH). Architektonický návrh budovy a interiéru vytvořil Ing. arch. Václav Kruliš, hlavní projektant stavby byl Ing. Jan Roškot,“ komentuje ekonomka ČHMÚ Hana Návojová.

Objekt je navržen v pasivním standardu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…