ČLFA: Členové loni půjčili firmám na stroje nebo zařízení 27,95 miliardy

20.03.2019 20:45

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) loni poskytly firmám a podnikatelům na financování strojů či zařízení 27,95 miliardy korun, bylo to o 0,04 % více peněz než v roce 2017. Celkem členové ČLFA v roce 2018 profinancovali 16 467 strojů a zařízení.

ČLFA: Členové loni půjčili firmám na stroje nebo zařízení 27,95 miliardy
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Strojům a zařízením náleží v přehledu komodit financových členy ČLFA v podnikatelské sféře čtvrtinový podíl. „Jde o kategorii, která je velmi dobrým indikátorem celkového hospodářského vývoje. Loňský jen nepatrný nárůst v oblasti financování strojů a zařízení naznačuje, že zejména malé a střední firmy, které jsou hlavní zákaznickou skupinou našich členů, začínají být v plánování některých svých investic opatrné,“ říká generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

Firmy při pořizování strojů a zařízení využívají jak produkty určené výhradně k financování dané věci, tedy finanční leasing anebo účelový úvěr, tak operativní leasing, což je pronájem s doplňkovými službami. Na operativní leasing loni v rámci financování strojů a zařízení připadla pětina smluv, co do objemu obchodů mu patřil 15% podíl.

Nejvíce peněz si podnikatelské subjekty půjčily na zemědělské a lesnické stroje (7,70 mld. Kč), na kovoobráběcí a ostatní obráběcí stroje (6,15 mld. Kč), na stroje pro těžbu, dobývání a stavebnictví (4,04 mld. Kč) a na manipulační a skladovací techniku (3,26 mld. Kč).

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) je zájmovým sdružením finančních institucí, zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 44 členů. Více ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…