ČLFA: Nejistota kolem účinnosti nového občanského zákoníku poškozuje trh

09.09.2013 14:32

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) upozorňuje na negativní dopady, které způsobuje nejistota, zda počátkem příštího roku skutečně nastane účinnost nového občanského zákoníku. Reaguje tím na úvahy o možných komplikacích v legislativním procesu nezbytném pro dokončení rekodifikace soukromého práva, které se objevily v souvislosti s rozpuštěním Poslanecké sněmovny.

ČLFA: Nejistota kolem účinnosti nového občanského zákoníku poškozuje trh
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

ČLFA podporuje taková procesní řešení, která v rámci ústavního pořádku povedou k dotažení projednávání komplexu novel souvisejících s rekodifikací soukromého práva v zákonodárných orgánech. Upozorňuje na rizika spojená s nastalým legislativním zmatkem a na možné ekonomické ztráty řady soukromoprávních subjektů, včetně finančních institucí, pokud by byla účinnost nového občanského zákoníku, zákona o obchodních korporacích a dalších souvisejících právních předpisů či jejich novel odložena.

Členské společnosti ČLFA patří mezi subjekty, kterých se zásadně dotknou změny vyplývající z rekodifikace soukromého práva, zejména z nové úpravy občanského práva. Jejich finanční služby budou muset počínaje účinností nového občanského zákoníku odpovídat nové úpravě závazkového práva a respektovat tzv. upřednostnění autonomie vůle, posílení zásady dispozivity i další podstatné změny.

Všechny finanční instituce sdružené v ČLFA se již řadu měsíců připravují na tyto novinky úpravou procesů a smluvní dokumentace, školením zaměstnanců i dalšími opatřeními. Tyto kroky si vyžádaly nemalé finanční prostředky. Hrozící nedotažení legislativního procesu by v podstatě znamenalo, že tyto prostředky byly vynaloženy zbytečně.

Podle ČLFA finančním obchodům a ekonomice jako celku škodí všeobecná právní nejistota ohledně dokončení legislativního procesu a účinnosti nového soukromého práva.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením firem (většinou dceřiných společností velkých bank nebo silných nadnárodních výrobních koncernů) zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 49 členů. Více na: www.clfa.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…