ČLFA v 1. čtvrtletí 2014: růst o 15 %. Firmy začaly více investovat

11.05.2014 14:20

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvním čtvrtletí letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 39,51 miliardy korun, to je o 14,7 % více než ve stejném období roku 2013. Celkové pohledávky ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního prvního čtvrtletí 210,98 miliardy korun.

ČLFA v 1. čtvrtletí 2014: růst o 15 %.  Firmy začaly více investovat
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

„Ve všech sledovaných segmentech jsme zaznamenali větší objemy než ve stejném období loňského roku. V oblasti financování firemních investic a provozu můžeme mluvit o výrazném růstu. Jde o velice dobrou zprávu – z výsledků vyplývá, že podnikatelé vidí další vývoj pozitivně a nebojí se investovat, což se příznivě projeví také na celkovém výkonu české ekonomiky,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje 46 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 39,51 miliardy korun bylo 31,10 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 8,41 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA v letošním prvním kvartále uzavřely 256 016 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci sledovaného období spravovaly 2 263 209 aktivních smluv.

První tři měsíce letošního roku potvrdily nárůst objemů leasingových obchodů, který započal už v loňském roce po několikaletém poklesu způsobeném daňovým znevýhodněním finančního leasingu a vlekoucí se recesí. Objem leasingových obchodů realizovaných členy ČLFA v prvním čtvrtletí roku 2014 meziročně vzrostl o 17,5 % (měřeno výší pořizovacích cen financovaných věcí bez DPH u největších patnácti firem na trhu).

Ještě větší nárůst zaznamenala oblast podnikatelských úvěrů, jejichž objem u největších patnácti členských společností meziročně narostl o 18,1 %.

Operativní leasing si zachoval svůj podíl na leasingovém trhu, který v posledních letech dynamicky narostl – v letošním prvním čtvrtletí tento podíl v podnikatelské sféře činil 46,4 %, loni to v tomtéž období bylo 47,1 %.

Podstatné zvýšení tempa meziročního růstu hlásí factoring. Objem prostředků poskytnutých členy ČLFA v rámci factoringu meziročně stoupl o 20,9 %, celkový objem pohledávek postoupených na členské společnosti ČLFA se přitom v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšil o 27,3 %.

Meziroční nárůst o 4 % zaznamenala oblast financování domácností, které členské firmy asociace realizují prostřednictvím spotřebitelských úvěrů a v menší míře spotřebitelským leasingem.

Nejvíce kontraktů – jako tradičně – členové ČLFA uzavřeli na financování automobilů. Na nové silniční dopravní prostředky poskytli 13,19 miliardy korun, z toho 7,66 miliardy bylo určeno na osobní vozy. Prostřednictvím členů ČLFA bylo financováno přibližně 37 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice v prvním čtvrtletí. V porovnání s loňskem si domácnosti vzaly více půjček na nové vozy, naopak počet smluv na ojetá auta poklesl.

Financování podnikatelských investic (finanční a operativní leasing, firemní úvěry)

Firmy rozdělily poptávku takřka rovnoměrně mezi leasingové a úvěrové produkty

V prvním čtvrtletí letošního roku poskytli členové ČLFA firmám na jejich movité i nemovité investice 7,8 miliardy korun prostřednictvím leasingu a 7,7 miliardy korun formou podnikatelských úvěrů.

Téměř polovina firemních investic realizovaných prostřednictvím členů ČLFA tedy byla financována prostřednictvím podnikatelských úvěrů, zbylou polovinu si téměř rovným dílem podělily finanční leasing a operativní leasing. V leasingovém sektoru přitom ČLFA pozorovala pokračování přesunu poptávky od finančního leasingu k leasingu operativnímu. Patrné je to především při srovnání počtu nově uzavřených smluv: v prvním letošním čtvrtletí uzavřely členské společnosti ČLFA 3482 nových smluv na finanční leasing a 5977 na operativní leasing (včetně full service leasingů a krátkodobých pronájmů).

Pokud jde o financované komodity, u podnikatelských úvěrů i u leasingu pro firemní klientelu pravidelně převládají dopravní prostředky. Největší objemy i tentokrát vykázaly osobní vozy (včetně užitkových) a nákladní automobily, následovalo financování investic do strojů a zařízení, zejména do kovoobráběcí techniky a zemědělských či lesnických strojů.

Financování firemního provozu (factoring)

Hodnota pohledávek postoupených na členy ČLFA vzrostla o 27 % ? Největší zájem je nadále o tuzemský a regresní factoring

Financování provozu firem zajišťují členské společnosti ČLFA prostřednictvím factoringu, který je založen na postoupení krátkodobých pohledávek.

Výše prostředků poskytnutých klientům členy ČLFA v rámci factoringu v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupla o 20,9 % na 15,6 miliardy korun. Hodnota postoupených pohledávek dosáhla 36,4 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 27,3 %. Celkový trh reprezentovaný Asociací factoringových společností České republiky (AFS ČR) zaznamenal souhrnnou hodnotu pohledávek 38,3 miliardy korun, což značí růst o 25,5 %.

Na českém factoringovém trhu dlouhodobě převládá tuzemský a regresní factoring (oproti bezregresnímu factoringu při něm factoringová společnost nenese riziko platební neschopnosti odběratele klienta). Potvrdil to i první kvartál letošního roku.

Financování domácností (spotřebitelské úvěry a leasing)

Lidé si nejčastěji půjčovali prostřednictvím splátkového prodeje ? Po letech recese přišla změna: rostl počet úvěrů na nové vozy, na ojeté naopak klesal

Zákazníci členských společností ČLFA z řad soukromých osob i nadále upřednostňovali spotřebitelské úvěry před spotřebitelským leasingem. Členové ČLFA jim prostřednictvím spotřebitelských úvěrů poskytli 8,09 miliardy korun (to činí meziroční nárůst o 4,2 %) a pomocí spotřebitelského leasingu 0,32 miliardy korun (pokles o 3 %).

Celkový objem obchodů realizovaných členy ČLFA v rámci spotřebitelských úvěrů byl v prvním letošním kvartále rozložen mezi revolvingové úvěry (2,81 miliardy korun), osobní půjčky (2,75 miliardy korun) a financování v místě prodeje – tzv. splátkový prodej (2,53 miliardy korun). Měřeno počtem smluv: na revolvingové úvěry bylo uzavřeno 48 655 nových smluv, na osobní půjčky 85 878 a na splátkový prodej 95 727.

Kvartální statistiky financování domácností naznačují zvýšený optimismus rodin při nakládání s domácími rozpočty. Lidé si prostřednictvím spotřebitelských úvěrů i nadále půjčovali na ojeté vozy častěji než na auta nová. Ale zatímco v letech recese se postupně rozevíraly nůžky mezi počtem financovaných nových a ojetých osobních automobilů určených privátním zájemcům ve prospěch ojetin, v prvním kvartále letošního roku došlo po delší době k opačnému pohybu: počet smluv na nové vozy rostl, na ojeté naopak klesal.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) je zájmovým sdružením firem (většinou dceřiných společností velkých bank nebo silných nadnárodních výrobních koncernů) zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu.

V současné době má 46 členů. Více na: www.clfa.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…