ČMKBK: Cena zemního plynu šla vzhůru

27.02.2017 14:57

Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo v 8. týdnu zobchodováno 3,5 tisíce MWh zemního plynu v hodnotě 1,7 milionu korun. Zemní plyn v režimu velkoodběr proti loňskému roku zdražil.

ČMKBK: Cena zemního plynu šla vzhůru
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Cena ročního kontraktu zemního plynu v režimu velkoodběr, která loni uzavírala na 454 Kč/MWh, dosáhla v letošním 8. týdnu úrovně 504 Kč/MWh.

Ceny energií na Českomoravské komoditní burze Kladno jako cenové vodítko pro kontraktaci dodávek elektřiny a plynu zaznamenal v únoru internetový server TZB-info. V článku z konference Infotherma zmiňuje význam burzovních cen pro bytová družstva a jejich rozhodování o dodavatelích.

„Další zdrojem informací o cenách pro zástupce bytových družstev je Českomoravská komoditní burza Kladno, protože tam se obchoduje pro veřejnou správu a pro podniky. Cena je uváděna v českých korunách, tedy je zohledněn kurz koruny vůči euru. Do ceny jsou již započítány náklady na obchodování, odchylka a také marže obchodníka,“ uvádí se v části věnované nákupu družstev. I když bytová družstva nedosáhnou stejné cenové úrovně jako na burze, mohou být burzovní ceny podle serveru „určitým cílem“, k němuž je možno se blížit.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…