ČNK ICOMOS k rozhodnutí ministra Kupky o železničním mostu pod pražským Vyšehradem

20.12.2023 11:17 | Tisková zpráva

Český národní komitét Mezinárodní rady památek (ČNK ICOMOS) podporuje některé požadavky ministra dopravy Martina Kupky na Správu železnic v dalším postupu se souborem železničních mostů na trati Praha hl. n. - Praha Smíchov, jejichž součástí je železniční most pod Vyšehradem.

ČNK ICOMOS k rozhodnutí ministra Kupky o železničním mostu pod pražským Vyšehradem
Foto: icomos.cz
Popisek: ICOMOS - logo

„Ministrův požadavek na vyjádření UNESCO, zda přesun mostu neohrozí zápis Prahy na Seznam světového kulturního dědictví, považujeme za krok správným směrem. Byť se k tomu již opakovaně vyjádřilo, a uvedlo, že most má být zachován a opraven,“ uvedl profesor Václav Girsa, prezident ČNK ICOMOS.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Centrum světového dědictví už na zářijovém zasedání v Rijádu shrnulo svůj postoj k mostu ve vztahu k Historickému centru Prahy. „Most je klíčovým prvkem panorama Prahy, který přispívá k Mimořádné univerzální hodnotě statku, a je třeba zajistit jeho kapacitu a jeho dlouhodobou ochranu pro budoucnost,“ uvedlo UNESCO v dokumentu ze zasedání. Podle centra je také žádoucí, aby u těchto projektů pokračoval konzultační přístup.

„Bude také velmi záležet, kdo konkrétně provede v případě železničního mostu posouzení vlivu na kulturní dědictví (HIA). Aby bylo relevantním podkladem pro rozhodování Centra světového dědictví UNESCO, musí ho provést renomovaná osoba, bez vazeb na Českou republiku, a podle mezinárodně uznávané metodiky ICOMOS“, dodal Girsa.

Soubor železničních mostů na trati Praha hl. n. - Praha Smíchov je zapsán jako kulturní památka od prosince 2004. Mimo to je významnou součástí říčních panoramat Prahy spadajících do souboru hodnot, pro něž je Praha na seznam zapsána. „Mohu pouze konstatovat, že takto měli vlastníci mostu, tedy Správa železnic a její předchůdci, postupovat už před téměř dvaceti lety,” dodal Girsa k požadavkům ministra Kupky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…