ČOI: Hromadná kontrola prověřila podnikatele v Trutnově

04.04.2017 8:34

V Trutnově proběhla hromadná kontrolní akce celkem pěti dozorových orgánů. Devět skupin postupně zkontrolovalo na 23 prodejců a také čerpací stanice ve městě.

ČOI: Hromadná kontrola prověřila podnikatele v Trutnově
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Průměrně u dvou z pěti kontrolovaných obchodníků zjistili inspektoři porušení zákona, nejčastěji šlo o neuvádění měrných cen v obchodech, ale také padělky, nesprávně označené hračky, nebo nedodržení deklarované míry podávaných nápojů.

Společná kontrolní akce České obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj, České inspekce životního prostředí (oblastního inspektorátu Hradec Králové), Oblastního inspektorátu práce (pro Královehradecký kraj a Pardubický kraj), Krajské veterinární správy (pro Královehradecký kraj) a Živnostenského úřadu Trutnov, proběhla dne 29. března 2017.

Kontrolní akce se zúčastnilo:

  • 18 pracovníků ČOI
  • 4 pracovníci ČIŽP
  • 4 pracovníci SUIP
  • 4 pracovníci KVS
  • 2 pracovníci ŽÚ Trutnov 

Pracovníci České obchodní inspekce provedli dne 29. 3. 2017 celkem 23 kontrol v maloobchodních prodejních jednotkách a v restauračních provozovnách. Dále na 3 čerpacích stanicích v Trutnově bylo provedeno 7 odběrů vzorků pohonných hmot, tyto vyhověly stanoveným jakostním požadavkům. Dále na 2 čerpacích stanicích v Trutnově byly provedeny 2 odběry vzorků LPG, výsledky těchto odběrů nejsou dosud k dispozici.

V 9 provozovnách bylo zjištěno porušení právních předpisů. Jednalo se především o porušení zákona č. 634/92 Sb., o ochraně spotřebitele (dále jen OS), dále pak porušení zákona č. 22/97 Sb., o technických požadavcích na výrobky a porušení Nařízení EPaR č. 1007/2011, o značení textilních výrobků. Celkem bylo dne 29. 3. 2017 zjištění ze strany České obchodní inspekce u 39,13 % kontrolovaných subjektů.

Výčet zjištěných porušení ze strany ČOI:

  • 1x nedodržení deklarované míry nápojů
     
  • 1x prodej a nabídka výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví (padělky, 19 ks výrobků vyčísleno v ceně originálů celkově za 9.800,- Kč – ochranné známky Puma a Burberry)
     
  • 2x chybějící značení textilních výrobků (Nař. EPaR č. 1007/2011, o značení textilních výrobků)
     
  • 2x porušení zákona o technických požadavcích na výrobky u distributorů hraček a osobních ochranných prostředků
     
  • 5x neseznámení s cenou nebo neuvedení měrné ceny (porušení § 12 zák. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele)

Kontrola hraček bude předmětem dalšího šetření u distributorů. Za menší prohřešky Česká obchodní inspekce uložila příkazem na místě 6 pokut v celkové výši 11 500 Kč, se třemi prodejci povede inspekce správní řízení. 

ČIŽP provedla ve spolupráci s ČOI 2 kontroly, SUIP provedl ve spolupráci s ČOI 2 kontroly, KVS s ČOI 4 kontroly a ŽÚ Trutnov spolupracoval s ČOI na jedné kontrole.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…