ČOI: Hromadná kontrola prověřila podnikatele v Trutnově

04.04.2017 8:34

V Trutnově proběhla hromadná kontrolní akce celkem pěti dozorových orgánů. Devět skupin postupně zkontrolovalo na 23 prodejců a také čerpací stanice ve městě.

ČOI: Hromadná kontrola prověřila podnikatele v Trutnově
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Průměrně u dvou z pěti kontrolovaných obchodníků zjistili inspektoři porušení zákona, nejčastěji šlo o neuvádění měrných cen v obchodech, ale také padělky, nesprávně označené hračky, nebo nedodržení deklarované míry podávaných nápojů.

Společná kontrolní akce České obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj, České inspekce životního prostředí (oblastního inspektorátu Hradec Králové), Oblastního inspektorátu práce (pro Královehradecký kraj a Pardubický kraj), Krajské veterinární správy (pro Královehradecký kraj) a Živnostenského úřadu Trutnov, proběhla dne 29. března 2017.

Kontrolní akce se zúčastnilo:

  • 18 pracovníků ČOI
  • 4 pracovníci ČIŽP
  • 4 pracovníci SUIP
  • 4 pracovníci KVS
  • 2 pracovníci ŽÚ Trutnov 

Pracovníci České obchodní inspekce provedli dne 29. 3. 2017 celkem 23 kontrol v maloobchodních prodejních jednotkách a v restauračních provozovnách. Dále na 3 čerpacích stanicích v Trutnově bylo provedeno 7 odběrů vzorků pohonných hmot, tyto vyhověly stanoveným jakostním požadavkům. Dále na 2 čerpacích stanicích v Trutnově byly provedeny 2 odběry vzorků LPG, výsledky těchto odběrů nejsou dosud k dispozici.

V 9 provozovnách bylo zjištěno porušení právních předpisů. Jednalo se především o porušení zákona č. 634/92 Sb., o ochraně spotřebitele (dále jen OS), dále pak porušení zákona č. 22/97 Sb., o technických požadavcích na výrobky a porušení Nařízení EPaR č. 1007/2011, o značení textilních výrobků. Celkem bylo dne 29. 3. 2017 zjištění ze strany České obchodní inspekce u 39,13 % kontrolovaných subjektů.

Výčet zjištěných porušení ze strany ČOI:

  • 1x nedodržení deklarované míry nápojů
     
  • 1x prodej a nabídka výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví (padělky, 19 ks výrobků vyčísleno v ceně originálů celkově za 9.800,- Kč – ochranné známky Puma a Burberry)
     
  • 2x chybějící značení textilních výrobků (Nař. EPaR č. 1007/2011, o značení textilních výrobků)
     
  • 2x porušení zákona o technických požadavcích na výrobky u distributorů hraček a osobních ochranných prostředků
     
  • 5x neseznámení s cenou nebo neuvedení měrné ceny (porušení § 12 zák. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele)

Kontrola hraček bude předmětem dalšího šetření u distributorů. Za menší prohřešky Česká obchodní inspekce uložila příkazem na místě 6 pokut v celkové výši 11 500 Kč, se třemi prodejci povede inspekce správní řízení. 

ČIŽP provedla ve spolupráci s ČOI 2 kontroly, SUIP provedl ve spolupráci s ČOI 2 kontroly, KVS s ČOI 4 kontroly a ŽÚ Trutnov spolupracoval s ČOI na jedné kontrole.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…