ČOI: Při výkupu druhotných surovin se stále šidí

11.09.2014 15:22

Na kontrolách výkupen druhotných surovin, zahájených ve 2. čtvrtletí 2014, se podílely všechny inspektoráty ČOI a závady byly zjištěny v téměř 40 % kontrolovaných provozoven.

ČOI: Při výkupu druhotných surovin se stále šidí
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Nejčastějším nedostatkem, s nímž se inspektoři setkali v plné čtvrtině kontrol, bylo porušení zásad poctivosti prodeje, kdy například cena vyplacená za vykoupený odpad neodpovídala. Dalším častým porušením povinností bylo zjištění, že spotřebitelé nebyli seznamováni s cenou vykupovaných surovin, a v několika případech provozovatelé sběren používali měřidla bez platného úředního ověření. Za zjištěné nedostatky bylo uloženo celkem 29 pokut v celkové výši 233 000 Kč a ve 4 případech zákaz používání neověřených měřidel. Kontroly výkupen druhotných surovin budou pokračovat i ve
3. čtvrtletí.

V období od 1. 4. 2014 do 30. 6. 2014 bylo v rámci kontrolní akce zaměřené na kontrolu výkupu druhotných surovin provedeno celkem 80 kontrol, při nichž byly kontrolovány činnosti spojené s výkupem druhotných surovin, pokud provozovatel nabízí tyto služby spotřebiteli, a to
v rozsahu dozorové pravomoci České obchodní inspekce. Porušení právních předpisů bylo zjištěno celkem v 30 případech (tj. 37,5 %). Přehled kontrol a poměr zjištění podle působnosti regionů znázorňuje následující tabulka:

Kontroly výkupu druhotných surovin – 2. čtvrtletí 2014

Inspektorát

počet provedených

se zjištěním

procentuální vyjádření

Středočeský a Hl. město Praha

10

3

30,0 %

Jihočeský a Vysočina

11

5

45,5 %

Plzeňský a Karlovarský

9

4

44,4 %

Ústecký a Liberecký

22

12

54,6 %

Královéhradecký a Pardubický

14

2

14,3 %

Jihomoravský a Zlínský

8

2

25,0 %

Moravskoslezský a Olomoucký

6

2

33,3 %

Celkem

80

30

37,5 %

 

Zjištěné nedostatky, uložená opatření a sankce

Nejvíce zjištění v průběhu kontrolní akce se týkalo porušování povinností stanovených prodávajícím zákonem o ochraně spotřebitele (zák. č. 634/1992 Sb.): ve 22 případech porušily kontrolované subjekty zásady poctivosti prodeje (§ 3), v 7 případech neinformovaly řádně spotřebitele o ceně vykupovaných surovin (§ 12) a v 1 sběrně porušil provozovatel povinnost vydat na vyžádání spotřebitele doklad o výkupu (§ 16).

Při kontrolách inspektoři také zjistili používání 4 kusů úředně neověřených měřidel (porušení § 9 odst. 1 písm. a) zákona č. 64/1986 Sb., o ČOI), jejichž používání zakázali, do doby zjednání nápravy. Porušení jiných předpisů nebylo ve sledovaném období ve sběrnách druhotných surovin zjištěno.

Na základě zjištěných nedostatků uložily v průběhu hodnoceného období jednotlivé inspektoráty 29 pokut v celkové výši 233 000 Kč.

Závěr

Kontrolní akce zaměřené na výkupny druhotných surovin bude pokračovat do konce 3. čtvrtletí. Průběžné výsledky kontrol svědčí o tom, že provozovatelé sběren stále ve značné míře porušují povinnosti stanovené zákony v kontrolní pravomoci ČOI. V případě, že budou mít kontrolní pracovníci ČOI podezření, že by kontrolované osoby mohly porušovat i jiné právní předpisy, mohou přizvat ke spolupráci při kontrolách místně příslušné živnostenské úřady, inspekci životního prostředí, popřípadě další orgány.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…