ČOI: Provozovny ve Špindlerově Mlýně pochybily téměř ze 40 %

18.02.2017 19:33

Návštěvník jednoho z našich největších lyžařských středisek by měl být při nákupu obezřetný. Česká obchodní inspekce Královéhradeckého a Pardubického kraje uskutečnila v této vyhledávané turistické lokalitě spolu s dalšími regionálními dozorovými úřady společnou kontrolní akci.

ČOI: Provozovny ve Špindlerově Mlýně pochybily téměř ze 40 %
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Ve 26 maloobchodních prodejnách, půjčovnách sportovních potřeb, ubytovacích zařízeních a restauračních provozovnách shledala pochybení v 38,5 %.

Česká obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj, Celní úřad pro Královéhradecký kraj (CÚ), Česká inspekce životního prostředí – oblastního inspektorátu Hradec Králové (ČIŽP) a Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje (KHS) uskutečnily ke konci ledna 2017 společnou kontrolní akci. Cílem bylo prověření nabízených služeb a obchodní sítě včetně provozoven veřejného stravování města Špindlerův Mlýn. Zároveň byl v této lokalitě proveden pracovníky ČOI odběr vzorků pohonných hmot.

Celkem bylo realizováno 26 kontrol v maloobchodních prodejnách, půjčovnách sportovních potřeb, ubytovacích zařízeních a restauračních provozovnách. Dále byly na čerpací stanici ve Špindlerově Mlýně provedeny 2 odběry vzorků PHM, které stanoveným jakostním požadavkům vyhověly.

Porušení právních předpisů bylo zjištěno v 10 provozovnách. Jednalo se především o zákon č. 634/92 Sb. o ochraně spotřebitele, zákon č. 22/97 Sb. o technických požadavcích na výrobky a porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o značení textilních výrobků. Celkem bylo zaznamenáno 38,5 % negativních zjištění z celkového počtu kontrolovaných subjektů.

Zjištěná porušení:

Ustanovení zákona č. 634/92 Sb. o ochraně spotřebitele:

  • 5 x prodejce neseznámil spotřebitele s konečnou platnou cenou před jednáním o koupi a neuvedl měrné ceny u výrobků
     
  • 2 x byly zjištěny závady ve vydaném dokladu o zakoupení
     
  • 1 x obchodník porušil zákon o právech duševního vlastnictví, kdy bylo zajištěno 112 kusů výrobků v hodnotě originálů celkem za 43 540 korun. Jednalo se převážně o značky Furby, Minions, Minecraft, Pokémon Wizards, Tangle Teezer, Thomas & Friends  
     
  • 1 x prodejce uskutečnil špatné vážení uzeniny s obalem
     
  • 2 x byla poskytnuta nesprávná informace o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace

Porušení zákona č. 22/97 Sb. o technických požadavcích na výrobky bylo zjištěno u 1 distributora, kdy hračky v prodeji byly označeny v rozporu s NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Uložené sankce

Česká obchodní inspekce uložila na místě 4 pokuty v celkové hodnotě 5 500 Kč. V 6 případech bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení v pravomoci ČOI. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…