ČOI: Skládací kloubový žebřík EXTOL 99580 není bezpečný!

13.04.2015 18:26

V rámci mezinárodní dozorové akce PROSAFE, zaměřené na bezpečnost kloubových a teleskopických žebříků byl na českém trhu zjištěn výrobek, který nesplňuje standardy obecné bezpečnosti výrobků ani bezpečnostní ukazatele definované v technické normě, na niž se výrobce odkazuje.

ČOI: Skládací kloubový žebřík EXTOL 99580 není bezpečný!
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Vzhledem k řadě nedostatků hrozí uživateli tohoto žebříku především nebezpečí úrazu v důsledku pádu. Laboratorním posouzením byly zjištěny závažné nedostatky při zkouškách pevnosti i zkouškách funkčnosti kloubového spoje. V poloze plošiny, po aplikaci normou stanoveného zatížení, došlo ke zborcení výrobku. Žebřík rovněž nevyhověl v požadavcích na funkčnost patek umístěných na stabilizačních prvcích. Dovozci bylo nařízeno okamžitě stažení tohoto výrobku z trhu a žebřík byl jako nebezpečný výrobek zveřejněn v mezinárodním výstražném systému RAPEX.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na je českém trhu nabízen nebezpečný výrobek, jehož použití představuje pro spotřebiteli riziko úrazu. Jedná se o:

Kloubový žebřík Aluminum Multi-Pupose Ladder EXTOL 99580, S/C NO 12TM172 CB, 100x38x28 cm, NO. 39/60
EAN 8595126924542
Země původu:  Made in China
Dovozce:  Madal Bal, a.s., Zlín

Tento multifunkční skládací aluminiový kloubový žebřík se stabilizačními prvky lze použít rovněž jako opěrný žebřík, oboustranně výstupný žebřík nebo jako plošinu.  

Příčiny nebezpečnosti:

Přezkoušením v laboratoři bylo zjištěno, že výrobek svými bezpečnostními parametry neodpovídá požadavkům zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ani technické normě, na kterou se výrobce odkazuje. Tento žebřík nedosáhl požadovaných bezpečnostních ukazatelů při hodnocení v poloze plošiny, ve zkoušce pevnosti a v cyklických zkouškách funkčnosti kloubového spoje. Výrobek nevyhověl ani v požadavcích na funkčnost patek na stabilizačních prvcích. Při použití žebříku předpokládaným způsobem proto hrozí uživateli, vzhledem k uvedeným nedostatkům, nebezpečí pádu. Dílčí nedostatky byly identifikovány rovněž v piktogramech i slovním návodu k používání žebříku, které mají spotřebitele informovat o vhodném a bezpečném způsobu použití výrobku.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila dovozci okamžité stažení tohoto výrobku z trhu. Po zpracování kompletní dokumentace byl výrobek nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněn v systému EU pro nebezpečné nepotravinářské výrobky RAPEX. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…