ČOI na tržnici Hatě objevila padělky za více než 18 milionů Kč

28.05.2019 17:00

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje zajistila v rámci mimořádné kontrolní akce na tržnici hatě na Znojemsku 4 982 padělků.

ČOI na tržnici Hatě objevila padělky za více než 18 milionů Kč
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Kontrola byla zaměřena na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, konkrétně na prodej, nabídku a skladování zboží porušující některá práva duševního vlastnictví. Jedná se o textil, obuv a galanterii, vyčísleno v cenách originálu jde o padělky v hodnotě 18 410 000 Kč, což je dosud druhé největší zjištění na tržnici Hatě v historii ČOI.  

Zboží porušující práva duševního vlastnictví bylo nalezeno a zajištěno na sedmnácti místech z devatenácti kontrolovaných. V rámci kontrolní akce využila Česká obchodní inspekce nové pravomoci a za přítomnosti nezúčastněné osoby si zjednala přístup do tří osobních vozidel a šesti nebytových prostor. Jeden nebytový prostor, v němž byly následně nalezeny padělky, dobrovolně zpřístupnil správce tržnice.

Po vypracování všech odborných posudků potvrzujících zajištění padělků světových značek bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty a o propadnutí zboží. Výrobky budou následně zlikvidovány nebo předány k humanitárním účelům.

Akce se zúčastnilo dvacet pracovníků České obchodní inspekce a více než třicet příslušníků Policie ČR. Dále se kontrolní akce zúčastnili pracovníci ČTÚ, kteří ve spolupráci s inspektorem České obchodní inspekce, ověřovali, zda nabízená a prodávaná radiová zařízení (hračky vysílačky) vysílají signál v povoleném pásmu. Kontrolní akce se rovněž účastnili zástupci ochranných známek.

Ve všech 17 případech bude zahájeno správní řízení. Padělky budou následně zlikvidovány, nebo využity k humanitárním účelům. Prodejcům kromě propadnutí věci hrozí pokuta až do maximální výše 5 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…