ČOI vyhodnotila výsledky kontrol pyrotechniky za rok 2017

01.04.2018 17:35

ČOI v minulém roce uložila za porušení legislativy v oblasti pyrotechniky 24 pokut za téměř 100 000 korun. Cílem kontrol bylo dodržování právních předpisů při nabídce, prodeji a skladování pyrotechnických výrobku.

ČOI vyhodnotila výsledky kontrol pyrotechniky za rok 2017
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Prodej zábavní pyrotechniky je zvláště citlivá oblast, protože pokud prodejce nedodržuje dané právní předpisy, může dojít k vážnému ohrožení zdraví spotřebitele. Česká obchodní inspekce zaznamenala v tomto segmentu dokonce tak nebezpečné případy, kdy obchodníci nabízeli a prodávali zábavní pyrotechniku, kterou mohou používat pouze osoby vlastnící průkaz odpalovače pyrotechniky.

Česká obchodní inspekce ke konci roku 2017 uskutečnila 147 kontrol zaměřených na zábavní pyrotechniku a porušení právních předpisů zjistila v 67 případech, což představuje 45,6 %.

Hlavním cílem kontrolní akce bylo ověření dodržování povinností fyzických a právnických osob, při nabídce, prodeji a skladování pyrotechnických výrobků. ČOI při kontrolní činnosti mimo jiné vycházela z původní právní úpravy zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní a střeliva a z nové úpravy zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích.

Česká obchodní inspekce v rámci této kontrolní akce spolupracovala s Policií ČR a Celní správou.

Kontroly – pyrotechnika 2017

 

Inspektorát

Počet kontrol

 Kontroly se zjištěním

Zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

16

6

37,5%

 

Jihočeský a Vysočina

6

3

50,0%

 

Plzeňský a Karlovarský

16

15

93,8%

 

Ústecký a Liberecký

33

15

45,5%

 

Královéhradecký a Pardubický

22

13

59,1%

 

Jihomoravský a Zlínský

23

3

13,0%

 

Olomoucký a Moravskoslezský 

31

12

38,7%

 

Celkem

147

67

45,6%

 

Zjištěná porušení

Nejčastěji, v 74 případech, byl porušován zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • ve 24 případech spotřebitel nebyl informován o ceně prodávaných výrobků (§ 12)
  • v 18 případech nebyl vydán doklad o zakoupení výrobku včetně všech náležitostí (§ 16 odst. 1)

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších předpisů bylo zjišťováno v menší míře.

Porušení zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice) bylo zjištěno celkem v  36 případech:

  • ve 13 případech byly zjištěny nedostatky ve vedení evidence skladovaných pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 3)
  • v 8 případech bylo zjištěno porušení, týkající se obecných požadavků na skladování pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 1)
  • v 5 případech bylo zjištěno porušení zákazu skladování nebo prodeje pyrotechnických výrobků vyšší kategorie než F1 (jedná se o nejméně nebezpečnou pyrotechniku a patří sem prskavky, bouchací kuličky, praskací provázky, atd., které lze prodávat osobám starším 15 let) mimo prodejní místnost, respektive sklad nebo příruční sklad
  • v 6 případech byly pyrotechnické výrobky kategorií F1, F2 (u této zábavní pyrotechniky hrozí malé nebezpečí, patří sem petardy, římské svíce, menší rakety, menší kompakty, větší prskavky, bengálské ohně, větší rotující předměty atd., tuto zábavní pyrotechniku lze prodat osobám starším 18 let) prodány osobám mladším, než je zákonem stanoveno.
  • ve 4 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 206/2015 Sb., mimo dozorovou působnost ČOI, šlo o nabízení pyrotechnických výrobků kategorie F4 (tuto zábavní pyrotechniku mohou používat jen osoby, které mají průkaz odpalovače pyrotechniky), tato zjištění byla postoupena k dalšímu opatření Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva

Porušení zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní a střeliva bylo zjištěno celkem v 5 případech:

  • ve 3 případech porušil prodejce povinnost skladovat a prodávat pyrotechnické výrobky v souladu s bezpečnostním označením uvedeným na výrobku a návodem k použití (§ 16b odst. 3)
  • v 1 případě bylo zjištěno porušení podmínek skladování a prodeje pyrotechnických výrobků, kdy výrobky nebyl skladovány anebo prodávány v provozovně splňující požadavky stavebních předpisů (§ 16b odst. 2)
  • v 1 případě byl porušen zákaz prodeje pyrotechnických výrobků v prodejních stáncích (§ 16 odst. 5).

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v rámci této kontrolní akce zakázala prodej pyrotechnických výrobků v počtu 264 kusů v celkové hodnotě 59 785  Kč.

Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů bylo pravomocně uloženo 24 pokut v celkové výši 96 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…