ČOI zajistila na Hatích za jediný den padělky za téměř 24 milionů

30.08.2021 8:26

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje uskutečnila mimořádnou kontrolní akci na tržnici Hatě. Zajistila 4660 kusů padělků v hodnotě originálů téměř za 24 milionů korun.

ČOI zajistila na Hatích za jediný den padělky za téměř 24 milionů
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

„Zboží porušující práva duševního vlastnictví bylo nalezeno a zajištěno na 31 místech. V rámci kontrolní akce bylo využito pravomoci České obchodní inspekce a byly otevřeny dva osobní automobily a tři vstupy nebytových prostor a čtyři stánky,“ říká k výsledkům rozsáhlé kontrolní akce ředitel ČOI Inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček.

Kontrolní akce na tržnici Hatě, která proběhla 25. srpna 2021, byla zaměřena na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, respektive prodej, nabídku a skladování zboží porušující některá práva duševního vlastnictví (padělky).

Zboží porušující práva duševního vlastnictví bylo nalezeno a zajištěno na 31 místech. V rámci kontrolní akce bylo využito pravomoci České obchodní inspekce a byly otevřeny dva osobní automobily a tři vstupy nebytových prostor a čtyři stánky. Ve všech otevíraných prostorách bylo nalezeno zboží porušující práva duševního vlastnictví.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

Po vypracování všech odborných posudků potvrzujících zajištění padělků světových značek bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty a o propadnutí zboží. Výrobky budou následně zlikvidovány nebo předány k humanitárním účelům.

Případy zboží, které bylo nalezeno mimo prodejní stánky, budou zahájeny v rámci správních řízení s neznámou osobou a správcem tržnice. Akce se zúčastnilo 34 pracovníků České obchodní inspekce a 30 příslušníků Policie ČR a zástupci ochranných známek.

Celkem bylo za jediný den zajištěno 4.660 ks (či párů) výrobků, respektive padělků textilních oděvů, obuvi a galanterie. Celková hodnota zajištěného zboží vyčíslená v cenách originálu je 23 701 999 Kč. Jedná se tak historicky o druhé největší zajištění padělků na tržnici Hatě za jediný den.

Ve všech 31 případech bude zahájeno správní řízení, ve kterém bude také rozhodnuto o výši pokuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…