ČOI zajistila na tržnici SAPA padělky za téměř 23 milionů korun

20.10.2014 9:33

Největší letošní úlovek padělků – výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, odvezli inspektoři ČOI z pražské tržnice SAPA.

ČOI zajistila na tržnici SAPA padělky za téměř 23 milionů korun
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Celkem zajistili 4092 kusů výrobků, jejichž hodnota vyčíslená v ceně originálů by byla téměř 23 miliony korun. Byl to výsledek jediné kontroly, k níž si 6 inspektorů muselo přizvat další tři kolegy, aby zvládli kontrolu a soupis všech falzifikátů, které v tomto stánku objevili. Jednalo se o padělky nejméně 10 chráněných značek, jimiž byly výrobky nedovoleně označeny nebo k označení těmito chráněnými prvky připraveny.

Kontroly v pražské tržnici Sapa se dne 15. října účastnilo 6 pracovníků inspektorátu. Vzhledem k tomu, že bylo v jednom stánku nalezeno větší množství falz, soustředili se všichni pracovníci na toto prodejní místo. Následně byli do Sapy vzhledem k velkému množství padělků zboží přizváni další tři kontrolní pracovníci. Kontrola byla tentokrát pouze v režii ČOI – inspektorátu Středočeského a Hl. m. Prahy, bez účasti dalších kontrolních orgánů.

Kromě zakázaného užití klamavé obchodní praktiky nabídkou a prodejem výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví (dle § 5 odst. 2 zákona o ochraně spotřebitele), porušil prodávající také další povinnosti, neboť spotřebitele řádně neinformoval o cenách nabízeného zboží a nevydal doklad o koupi se všemi náležitostmi.

V průběhu kontroly Inspektoři zjistili, že na některých výrobcích, např. u kabelek, bylo chráněné označení známka PRADA pouze na podšívce.  Pouze drobné otvory na vnější straně výrobku ukazovaly místo, kde má mít kabelka připevněn kovový štítek s ochrannou známkou zvenčí.  Tento štítek byl připraven uvnitř kabelky. Nalezeno bylo i větší množství těchto značek, sloužících k dodatečnému označení výrobku. Kromě kabelek byly zajištěny také peněženky a další výrobky sortimentu kožené galanterie značek George Gina & Lucy, Michael Kors, Dolce&Gabbana, Nike, ADIDAS, PUMA, Longchamp, Georgio Armani,  PRADA a Louis Vuitton. 

Celkem inspektoři ČOI 15. října 2014 na tržnici Sapa v Praze–Libuši zajistili a následně uložili mimo dosah kontrolované osoby 4092 kusů padělků značkových výrobků, jejichž prodejem by majitelům práv duševního vlastnictví vznikla škoda vyčíslená na 22 755 940 Kč. V kontrolách zaměřených na prodej a nabídku výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví bude Česká obchodní inspekce pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…