ČPP: Autopojištění podvodníky už tolik neláká, naopak trvale přibývá podvodů v životním a úrazovém pojištění

04.05.2017 13:46

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále „ČPP“) pozoruje nové trendy v pojistných podvodech. Zatímco dříve jednoznačně dominovala podvodná jednání v oblasti autopojištění, v posledních letech těchto případů ubývá. V hledáčku zájmu podvodníků se naopak čím dál častěji objevuje životní a úrazové pojištění. To se na celkových statistikách podvodů podílí již 40 procenty, násobně více než v minulosti. Jen za první tři měsíce letošního roku bylo v ČPP odhaleno pojistných podvodů za téměř 10 milionů korun.

ČPP: Autopojištění podvodníky už tolik neláká, naopak trvale přibývá podvodů v životním a úrazovém pojištění
Foto: red
Popisek: Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.

Podvodných jednání mezi tuzemskými motoristy ubývá. „Za poslední dva až tři roky sledujeme výrazný nárůst odhalených podvodů v životním a úrazovém pojištění, přičemž jejich počet se zvyšuje na úkor „tradičního“ autopojištění. Na konci prvního čtvrtletí 2017 se tato kategorie podvodů podílela více než 40 procenty. S ohledem na aktuální trend tak očekáváme, že na konci roku mohou tvořit až polovinu všech případů,“ odhaduje Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru. „To je přitom násobně větší podíl, než jaký jsme zaznamenávali ještě před nedávnem. V roce 2015 životní a úrazové pojištění netvořilo ani deset procent všech pojistných podvodů,“ doplňuje Haisl.

Za první čtvrtletí 2017 odhalili specialisté ČPP přes stovku případů, v nichž bylo prokázáno podvodné jednání. Uchráněná hodnota představuje bezmála deset milionů korun, což znamená meziroční nárůst ve výši 10 procent. V kvartální statistice zatím nejsou zahrnuty rozpracované případy velkých škod, které dosud čekají na uzavření. Připsaná částka se objeví až ve výkazech dalšího čtvrtletí. Většina odhalené podvodné činnosti připadá na Ústecký kraj, dále pak také kraj Moravskoslezský a Prahu. Karlovarský kraj spolu s Libereckým krajem patří mezi regiony, kde se podvádí nejméně.

„Nejvíce podvodů zatím stále odhalujeme v oblasti pojištění vozidel. Likvidátoři a detektivové z ČPP se při šetření pojistných událostí nesetkávají jen s podvodem ze strany klientů nebo poškozených, ale stále častěji jsou do něj zapojeny také opravny a autoservisy,“ uvedl Haisl. V jednom z posledních případů odhalila ČPP podvodné jednání servisu motorových vozidel, který zastupoval klienty a prováděl opravy poškozených dopravních prostředků. Při kontrolách bylo zjištěno, že servis padělal faktury za náhradní díly a uváděl nepravdivé údaje o rozsahu a způsobu oprav poškozených vozidel. Po prošetření případu specialisty z ČPP byla celá věc oznámena Policii ČR. Lidé si bohužel v podobných případech neuvědomují, že se svým jednáním vystavují riziku trestního stíhání. Pojistný podvod je klasifikován jako trestný čin, za který může soud podle závažnosti udělit až desetiletý trest odnětí svobody.

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group je univerzální pojišťovnou, která nabízí svým klientům moderní produkty a komplexní pojistná řešení v oblasti životního i neživotního pojištění. Česká podnikatelská pojišťovna je třetím největším poskytovatelem povinného ručení na pojistném trhu v České republice. Společnost působí prostřednictvím 6 regionálních ředitelství, 90 poboček a 300 kanceláří na celém území ČR. Kompletní nabídka produktů je k dispozici na internetových stránkách www.cpp.cz. Telefonickým dotazům je vyhrazena klientská linka 957 444 555.

ČPP je součástí pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group. Vienna Insurance Group (VIG) je předním specialistou na pojištění v Rakousku a ve střední a východní Evropě. Kolem 50 společností ve 25 zemích tvoří koncern s dlouhou tradicí, silnými značkami a velkou blízkostí klientům. VIG staví na základech 190 let zkušeností v oblasti pojišťovnictví. S přibližně 24 000 pracovnicemi a pracovníky je koncern Vienna Insurance Group jasným lídrem na svých klíčových trzích. Toto skvělé postavení dovoluje naplno čerpat z dlouhodobého potenciálu růstu regionu se 180 miliony obyvatel. Na burze kótovaná Vienna Insurance Group je podnikem s nejvyšším ratingem v rámci hlavního indexu Vídeňské burzy ATX; akcie jsou kótovány i na Burze cenných papírů Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.