ČR ratifikovala kampalské změny Římského statutu

13.03.2015 13:22

Česká republika uložila 12. března 2015 listiny o přijetí kampalských změn Římského statutu Mezinárodního trestního soudu týkajících se zločinu agrese a čl. 8 Římského statutu definujícího válečné zločiny. ČR je mezi prvními třiceti státy, které kampalské změny Římského statutu již přijaly. Podpora Mezinárodního trestního soudu patří mezi základní pilíře české zahraniční politiky.

ČR ratifikovala kampalské změny Římského statutu
Foto: OSN
Popisek: OSN

Listiny o přijetí tzv. kampalských změn Římského statutu slavnostně uložila paní velvyslankyně Edita Hrdá, stálá představitelka ČR při OSN. Ceremoniálu se rovněž zúčastnil Sidiki Kaba, předseda Shromáždění smluvních stran Římského statutu, a Stefan Barriga, zástupce stálého představitele Lichtenštejnska při OSN, které se významně podílelo na sjednání definice zločinu agrese.

Na revizní konferenci v ugandské Kampale v roce 2010 byly přijaty změny čl. 8 (tzv. Belgický návrh), které definují jako válečný zločin též použití určitých látek a střel během vnitrostátního ozbrojeného konfliktu. Současně byla přijata definice zločinu agrese a podmínek, za kterých bude moci Mezinárodní trestní soud vykonávat svoji pravomoc nad tímto zločinem. Změny Římského statutu týkající se zločinu agrese vstoupí v platnost nejdříve dne 1. ledna 2017, uplynutím jednoho roku od uložení 30 ratifikačních listin nebo listin o přijetí a za podmínky, že jurisdikci Soudu po tomto datu aktivují smluvní strany Římského statutu.

ČR myšlenku Mezinárodního trestního soudu vždy plně podporovala a patřila ke státům, které se aktivně podílely na sjednávání definice zločinu agrese. Od roku 2012 navíc působí u Mezinárodního trestního soudu český soudce Robert Fremr. Podpora mezinárodního trestního soudnictví úzce souvisí se šířením vlády práva, respektu k lidským právům a mezinárodnímu humanitárnímu právu. ČR se stala 23. státem, který přijal změny Římského statutu týkající se zločinu agrese.   

ČR také 12. března 2015 uložila ratifikační listinu k Úmluvě OSN o jurisdikčních imunitách států a jejich majetku. Úmluva, která představuje potenciálně univerzální souhrnnou úpravu této oblasti mezinárodního práva, byla podepsána v New Yorku 2. prosince 2004 a vstoupí v platnost po ratifikaci 30 státy. ČR se stala 17. státem, který Úmluvu ratifikoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…