ČSOB zaznamenala mimořádný zájem o spořicí státní dluhopisy

01.06.2012 16:27

První letošní emise Ministerstva financí ukázala, že spořicí státní dluhopisy se staly pro mnoho klientů zajímavou investiční alternativou. Ke konci upisovacího období, tzn. k 31. květnu ČSOB evidovala objednávky spořicích státních dluhopisů v celkové výši 7,3 mld. korun, což je téměř polovina z celkového objemu.

ČSOB zaznamenala mimořádný zájem o spořicí státní dluhopisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Klienti si mohli koupit spořicí státní dluhopisy na každé z 226 poboček ČSOB. Všichni, kteří měli o tuto investici zájem, si dluhopis ze své návštěvy odnesli,“ říká Marcela Suchánková, výkonná manažerka segmentu spoření a investice ČSOB. „Největší zájem měli lidé o dluhopisy s kratší dobou splatnosti. U nás konkrétně byl nejúspěšnější diskontovaný spořící státní dluhopis na rok a půl a reinvestiční spořící státní dluhopis na pět let. Menší zájem byl o sedmileté protiinflační dluhopisy, které jsou určeny jen pro fyzické osoby a občanská sdružení fyzických osob,“ dodává Marcela Suchánková.

Typ dluhopisu

Podíl na objemu

Diskontovaný 1,5 roku

44,5 %

Kuponový 5 let

12 %

Reinvestiční 5 let

34,5 %

Proti-inflační 7 let

9 %

 

Dluhopisy byly k dispozici pro občany České republiky i cizince. Koupit si je mohla také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti. Nově oproti loňské emisi si mohly tři typy dluhopisů koupit mimo jiné kraje, města, veřejné vysoké školy, stavovské komory a veřejnoprávní instituce. Objednávky spořicích státních dluhopisů musí být uhrazeny ve lhůtě 5 pracovních dnů od skončení upisovacího období, tzn. do 7. června. Cenné papíry vydá Ministerstvo financí 12. června.

Nominální hodnota jednoho dluhopisu byla 1 Kč a minimální počet zakoupených dluhopisů byl 1 000 ks. V loňském roce si investoři objednali spořicí dluhopisy za více než 20 miliard Kč. Druhou letošní emisi chystá Ministerstvo financí na zimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…