ČSOP: Zachraňujeme louky

06.08.2012 13:17

Český svaz ochránců přírody už desátým rokem vykupuje cenné přírodní pozemky, aby je ochránil pro budoucí generace. Z téměř devadesáti dosud vykoupených hektarů je více jak třetina (32 ha) luk.

ČSOP: Zachraňujeme louky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovce na pastvě

Ochrana luk je specifická tím, že ji na rozdíl třeba od lesa nelze nechat v bezzásahovém režimu. Nevznikla by žádná „pralouka“, zarostla by za několik let křovím a po všech rostlinách a živočiších, kteří mají na loukách svůj domov, by bylo veta. Louky vznikly staletou činností člověka a pouze díky pravidelnému kosení či spásání mají šanci přežít. Na druhou stranu, těm nejvzácnějším druhům nevyhovuje ani příliš intenzivní péče – chemie, těžká zemědělská technika či mnohohlavá stáda dobytka.

Je tedy logické, že nejzachovalejší louky jsou takové, které nedovolovaly v posledních desetiletích příliš intenzivní hospodaření – vesměs buď hodně vlhké, podmáčené louky, nebo naopak extrémně suché, kamenité svahy. Anebo louky špatně dostupné. A je také pochopitelné, že právě o tyto louky, z kterých není žádný hospodářský užitek, ztrácejí vlastníci zájem a hrozí jim zánik. Právě na takové lokality se především zaměřuje kampaň Českého svazu ochránců přírody Místo pro přírodu.

Výkupem pozemků však záchrana luk nekončí, ale začíná. Stejně jako každoročně, i letos vyrazili desítky dobrovolníků s kosami či křovinořezy kosit tyto nenápadné perly přírody, abychom mohli i nadále obdivovat orchideje, hlaváčky či divoké kosatce, modrásky a babočky… Převážně jde o členy pozemkových spolků – místních sdružení, které o lokality pečují, pomáhají však i studenti, zaměstnanci některých firem či prostě lidé, kteří chtějí alespoň pár dní svého volna věnovat něčemu užitečnému. Všem těmto patří obrovský dík!

Asi nejkrásnější vlhké louky, které byly v rámci kampaně Místo pro přírodu vykoupeny, jsou Bělá na Prostějovsku a Střelenská louka na Teplicku. Na obou můžeme díky pravidelné péči zjara vidět mimo jiné růžové orchideje prstnatce májové či bílé chmýří suchopýrů, na Bělé navíc žluté upolíny, zatímco na Střelné může dobrý pozorovatel objevit drobnou velmi vzácnou kapradinku hadilku obecnou. Menší mokřadní louky pak najdeme na Podblanicku (Jinošovské údolí, Na Pramenech).

Louky na Kamenci na Rokycansko jsou proslulé několika vzácnými druhy modrásků a dalších motýlů.

Perlami mezi stepními lokalitami jsou Lipiny a Zázmoníky na jižní Moravě – na strmé svahy se díky pravidelnému kosení (Zázmoníky), respektive pastvě (Lipiny) postupně vrací ohromné množství rostlin i hmyzu. Podobný charakter má i Milská stráň na Rakovnicku, známá především bohatým výskytem velikých orchidejí vstavačů nachových.

Louky podél Hamerského potoka v Jindřišském údolí na Jindřichohradecku byly ještě donedávna převážně zarostlé chrasticí rákosovou. Několik let pastvy udělalo zázraky, dnes jsou i ony plné květin. Květnatou louku se povedlo vrátit na kdysi rozorané a intenzivně obdělávané pozemky v Krajině útulné na Frýdlantsku, návrat lučních květin pomocí výkupů umožňujeme i na bývalá pole v nivě řeky Moravy ve Vlčím Hrdle na Bzenecku. Více informací naleznete na www.mistoproprirodu.cz. Další záchranné výkupy můžete podpořit příspěvkem na konto veřejné sbírky Místo pro přírodu 9999922/0800.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…