ČSSZ: Český důchod putoval v loňském roce takřka do všech kontinentů světa

15.08.2016 18:37

Důchody vyplácené Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) mají své příjemce po celém světě. Avšak nejvíce důchodů loni tradičně mířilo do Evropy – do sousední Slovenské republiky, Německa a Polska. ČSSZ v prosinci minulého roku evidovala 87 588 důchodců s nárokem na český důchod v 87 zemích.

ČSSZ: Český důchod putoval v loňském roce takřka do všech kontinentů světa
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Celkem 28 702 příjemců českého důchodu žilo na Slovensku, 18 641 v Německu a v Polsku pak 14 549. Pouze do těchto tří států byly české důchody zasílány v řádech desítek tisíc příjemců. Několik tisícovek důchodců s nárokem na důchod z ČSSZ žilo v Kanadě, Švýcarsku, USA, Rakousku, Austrálii, Bulharsku, Řecku a Švédsku. Do Francie nebo Velké Británie byl český důchod vyplácen necelé tisícovce příjemců. Do exotických států jako jsou například Fidži, Portoriko, Seychely, Madagaskar, Singapur, Sýrie či Pákistán jde o počty důchodců v řádu jednotek.

Počet příjemců českého důchodu v cizině každoročně stoupá. V porovnání s obdobím před třemi lety se zvýšil o více než 10 tisíc. Stejně tak roste i počet žádostí o důchod s tzv. mezinárodním prvkem (tj. s potřebou rozhodnout o době pojištění získané v cizině). Zatímco v roce 2012 jich ČSSZ obdržela přes 15 tisíc, o tři roky později zaznamenala 16% nárůst.

Způsob výplaty důchodu do ciziny a tzv. potvrzení o žití

Obecně platí, že lidem trvale žijícím v zahraničí ČSSZ vyplácí důchody buď na účet u peněžního ústavu v cizině, nebo šekem na adresu v cizině či na účet banky v České republice. Celkově převažují výplaty na účet. Způsob si lidé volí sami a zpravidla jej sdělí při sepisování žádosti o důchod, kterou lze podat v zemi, kde žadatel aktuálně žije. Výjimkou je výplata důchodu na Slovensko, kam je možné penzi vyplácet pouze na účet u peněžního ústavu, tj. bezhotovostně.

Podmínkou pro provádění všech typů výplat důchodu do zahraničí, není-li jinak upraveno, je pravidelné předkládání tzv. „potvrzení o žití“. Musí být vlastnoručně podepsané důchodcem s úředně ověřeným podpisem. Podpis ověřuje orgán nebo úřad k tomu zmocněný podle právních předpisů státu trvalého bydliště (např. místní úřad, nositelé sociálního pojištění, notář apod.), či zastupitelský úřad. Tiskopis „potvrzení o žití“ je v různých jazycích dostupný na webu ČSSZ.

Ověřit si specifika pro výplatu důchodu do konkrétního státu lze na call centru pro důchodové pojištění na telefonním čísle +420 257 062 860 nebo osobně při návštěvě ČR prostřednictvím kterékoliv okresní správy sociálního zabezpečení či přímo v klientském centru při pražském ústředí ČSSZ. Detailní informace o podmínkách výplaty důchodu do ciziny jsou na www.cssz.cz v sekci Evropská unie nebo Mezinárodní smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…