ČSSZ: Inovace ePortálu - nová grafika, responzivní vzhled, více funkcí

27.12.2020 10:12

V pátek 18. prosince 2020 spustila Česká správa sociálního zabezpečení nový, modernější vzhled ePortálu ČSSZ. Grafický redesign společně s responzivním vzhledem ePortálu ČSSZ poskytují přívětivější uživatelské prostředí a zejména pro přihlášené uživatele přináší nové benefity.

ČSSZ: Inovace ePortálu - nová grafika, responzivní vzhled, více funkcí
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Na ePortálu ČSSZ se poprvé začalo pracovat v roce 2010 a o tři roky později byl uveden do ostrého provozu v podobě, jak jej uživatelé znali až do dnešního dne. Původní nabídka služeb, kdy klienti mohli např. podat žádost o informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP) či nahlédnout na aktuální stav zpracování žádosti o nemocenskou dávku, se postupně rozšiřovala, naposledy v lednu tohoto roku spuštěním eNeschopenky.

„Když jsme 1. prosince 2013 spustili ePortál ČSSZ, jednalo se o unikátní službu svého druhu v České republice. Během těch sedmi let fungování portál prokázal budoucnost a nezbytnost elektronické komunikace mezi úřady a klienty. I nadále pokračujeme v rozvoji služeb ePortálu ČSSZ, abychom klientům usnadnili vyřizování jejich záležitostí, uvedl František Boháček, ústřední ředitel ČSSZ.

Nový moderní design a responzivní vzhled ePortálu ČSSZ

Redesign ePortálu nyní více odpovídá vzhledu hlavního webu ČSSZ. Díky novému responzivnímu zobrazení ePortálu ČSSZ mohou uživatelé využívat služeb naplno prostřednictvím svých mobilních zařízení. Služby jsou dostupné online 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Klienti tak nejen ušetří čas, který by jinak museli věnovat osobní návštěvě okresní správy sociálního zabezpečení, ale zároveň snižují administrativní zátěž.

Personalizace vybraných tiskopisů

Další novinkou je zobrazení panelu předvybraných tiskopisů, které patří aktuálně na ePortálu k těm nejvyhledávanějším. Bonusem pro přihlášené uživatele je možnost si uložit vlastní vybrané tiskopisy do karuselu kliknutím na symbol hvězdičky a „Přidat k často řešeným“, díky čemuž si usnadní práci a ušetří čas při dalším hledání a vyplňování tiskopisu.

Filtry pro vyhledávání tiskopisů a přímé spuštění či vyplnění

Nový ePortál ČSSZ umožňuje uživatelům pro snadnější práci vyhledávat potřebné tiskopisy podle přednastavených filtrů. Oproti zobrazení tiskopisů či služeb v původním ePortálu mohou uživatelé přímo z přehledu jedním klinutím rovnou začít vyplňovat tiskopis nebo spustit danou službu.

Bezpečné přihlášení do ePortálu a online služby na dosah

ePortál ČSSZ nevyžaduje samotnou registraci, k využívání služeb portálu stačí přihlášení prostřednictvím datové schránky nebo přístupu přes tzv. Národní identitní autoritu skrze portál eIdentita.cz. Díky této formě přihlášení je zajištěna 100% garance identifikace, autentizace a zabezpečení. O ochranu svých osobních údajů se tak klienti nemusí obávat.

Jen za listopad 2020 se uskutečnilo celkem 146 800 přihlášení, což je téměř 235% nárůst oproti stejnému měsíci v roce 2019. Počet přihlášených uživatelů roste, zejména pak posiluje způsob přihlášení uživatelů pomoci NIA (Národní identitní autority). Aktuálně NIA využívá téměř 49 % přihlášených, přičemž ještě v září 2019 to bylo necelých 6 %.

Jaké další výhody získá přihlášený uživatel?

Využívat interaktivní tiskopisy (ZDE) lze i bez přihlášení. Přihlášenému uživateli se však práce s tiskopisy výrazně zjednoduší, protože údaje o přihlášeném uživateli se do tiskopisu automaticky předvyplní. ePortál ČSSZ provádí automatickou kontrolu vyplněného tiskopisu. Díky tomu má uživatel jistotu, že vyplnil všechny potřebné údaje.

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…