ČSSZ: Ukončených neschopenek bylo v prvním čtvrtletí o čtvrtinu víc než loni

12.06.2017 21:43

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zaznamenala v prvním čtvrtletí roku 2017 o 116 tisíc případů ukončených dočasných pracovních neschopností více, než ve stejném období roku loňského, což představuje více než 25% nárůst. Lidé přitom na tzv. neschopence stonali v průměru o 3 dny méně. Z více než 567 tisíc případů ukončených pracovních neschopností cca polovina skončila do 14 dnů, zhruba 75 % do 30 dnů.

ČSSZ: Ukončených neschopenek bylo v prvním čtvrtletí o čtvrtinu víc než loni
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Na dávkách nemocenského pojištění ČSSZ letos za leden až březen vyplatila 7,4 mld. Kč, což je o 800 mil. Kč více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Příjmy z pojistného na nemocenské pojištění za leden až březen činily 7, 9 mld. Kč a vzrostly tak o jednu miliardu oproti loňskému roku.

Nejvíce ukončených tzv. neschopenek bylo v prvních třech měsících evidováno v Jihomoravském (63 866) a Středočeském kraji (63 371), nejméně (jako v minulosti) v kraji Karlovarském (15 239). Nejčastěji marodili muži ve věku 20 – 29 let (64 614), ženy pak ve věku 40 – 49 let (83 479).

Nejvíce dnů prostonali lidé v Moravskoslezském kraji, a to přes 2,7 milionu. Stonali i nejdéle z celé ČR, o téměř 8 dnů déle, než činil celorepublikový průměr. Naopak nejkratší průměrná doba strávená na tzv. neschopence byla již tradičně evidována v Praze (zhruba 28 dnů).

Základní ukazatele dočasné pracovní neschopnosti za stejné období roku 2016 podle krajů najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…