ČSÚ: I přes meziroční pokles sklizně většiny polních plodin nebyla jejich loňská úroda špatná

25.02.2024 11:42 | Tisková zpráva

V roce 2023 se v Česku sklidilo meziročně méně obilovin (-2,7 %), luskovin na zrno (-9,9 %), brambor (-12,4 %), cukrové řepy (-5,5 %), pícnin (-6,3 %), vína (-16,1 %) i ovoce (-22,7 %). Vyšší byla úroda olejnin (+9,4 %), zeleniny (+15,4 %) a chmele (+57,2 %).

ČSÚ: I přes meziroční pokles sklizně většiny polních plodin nebyla jejich loňská úroda špatná
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celková sklizeň obilovin, včetně kukuřice na zrno, 7 996 tis. tun byla meziročně o 2,7 % nižší, nicméně průměr předchozích pěti let převýšila o 2,0 %. Dařilo se více ozimým obilovinám, u pšenice ozimé bylo dosaženo výnosu 6,56 t/ha, u ječmene ozimého 6,32 t/ha. Menší plocha i hektarový výnos byly důvodem poklesu sklizně proti pětiletému průměru u pšenice jarní (−32,6 %) a kukuřice na zrno (−24,6 %).

U okopanin byla zaznamenána solidní sklizeň cukrové řepy 3 834 tis. tun, což bylo o 0,5 % méně oproti průměru předchozích pěti let. Úroda brambor 574 tis. tun se snížila při stejném porovnání o 11,2 %, do značné míry kvůli historicky nejmenší osázené ploše.

Velice dobrá byla úroda 1 309 tis. tun řepky, u níž byla proti pětiletému průměru větší osetá plocha (+2,9 %), sklizeň (+9,0 %) i hektarový výnos (+6,0 %). Máku bylo sklizeno jen 18 tis. tun, tedy oproti pětiletému průměru o téměř čtvrtinu méně.

Úroda chmele 7 tis. tun převyšovala pětiletý průměr o 13,0 %, naopak sklizeň vína 77 tis. tun byla o 13,3 % nižší.

Sklizeň ovoce meziročně klesla o 22,7 %, s výjimkou hrušek a maliníků se propad týkal všech druhů ovoce. U jablek byl meziroční úbytek 30 tis. tun, u slivoní a švestek 5 tis. tun, višní 1 tis. tun a meruněk necelých tisíc tun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …