ČSÚ: Maloobchodní tržby nepřetržitě rostou již čtvrtým rokem

04.07.2018 11:32

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v květnu reálně meziměsíčně o 0,4 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,0 %, stejně jako bez očištění.

ČSÚ: Maloobchodní tržby nepřetržitě rostou již čtvrtým rokem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v květnu reálně o 0,4 %, přičemž za potraviny vzrostly o 1,7 %, za pohonné hmoty o 0,7 %, naopak za nepotravinářské zboží klesly o 0,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v květnu 2018 i 2017) zvýšily o 5,0 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,5 %, za pohonné hmoty o 5,4 % a za potraviny o 3,5 %1).
Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 5,0 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,5 %, za pohonné hmoty o 5,4 % a za potraviny o 4,3 %1).

Zvýšení tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Pokračoval dlouhodobý trend růstu prodejů přes internet nebo zásilkovou službu (o 16,4 %). V nepotravinářském sortimentu vzrostl prodej ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 8,7 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 7,3 %), s výrobky pro domácnost (o 6,5 %), s oděvy a obuví (o 4,6 %) a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 1,9 %). V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 4,5 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 0,9 %.
Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,3 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot, potravin, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro domácnost. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s oděvy a obuví a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 0,5 %. Meziročně se tržby snížily o 3,5 % (očištěné i neočištěné o kalendářní vlivy). Tržby za opravy motorových vozidel meziročně klesly o 4,3 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 3,3 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…