ČSÚ: Opatření proti šíření koronaviru ovlivnila vývoj maloobchodních tržeb

13.01.2021 11:48

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v listopadu snížily reálně o 5,3 %, bez očištění o 7,0 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně klesly o 5,6 %.

ČSÚ: Opatření proti šíření koronaviru ovlivnila vývoj maloobchodních tržeb
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„V listopadu pokračovala omezení maloobchodních prodejů, vyplývající z vládních opatření proti šíření koronaviru. Nejvíce se omezení dotkla kamenných obchodů s oděvy a obuví, nižší tržby však vykázala většina specializovaných prodejen. Pokles tržeb některých kamenných obchodů byl částečně kompenzován prodejem prostřednictvím internetu, který se meziročně zvýšil o více než 30 %. Vyšší tržby než v roce 2019 zaznamenaly také prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením a nespecializované prodejny s převahou potravin,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

tabulka

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) po očištění o sezónní vlivy snížily v listopadu reálně o 5,6 %, přičemž za potraviny klesly o 0,8 % a za nepotravinářské zboží o 10,4 %, za pohonné hmoty stagnovaly.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy snížily o 5,3 %, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 8,7 % a za pohonné hmoty o 10,9 %, naopak za potraviny vzrostly o 1,9 %. Listopad 2020 měl o jeden pracovní den méně než listopad 2019.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně snížily o 7,0 %. Tržby za potraviny klesly o 0,2 %, za nepotravinářské zboží o 10,3 % a za pohonné hmoty o 12,1 %.

tabulka

Opatření proti šíření koronaviru, zavedená ve druhé polovině října, pokračovala po celý listopad. Omezení prodeje či úplné uzavření prodejen některých sortimentů nepotravinářského zboží ovlivnilo vývoj maloobchodních prodejů. Meziroční pokles tržeb se nejvíce projevil ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví (o 77,8 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 37,1 %), s potravinami (o 29,4 %), s výrobky pro domácnost (o 21,3 %) a také s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 6,0 %). Naopak růst tržeb vykázaly prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením (o 2,4 %) a nespecializované prodejny s převahou potravin (o 1,6 %). Největší nárůst tržeb však zaznamenal maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby2) (o 36,5 %).

tabulka

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 99,8 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami počítačového a komunikačního zařízení a pohonných hmot. Naopak rostly ceny oděvů a obuvi, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, potravin, výrobků pro domácnost a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci.

graf

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) klesly reálně meziměsíčně o 2,0 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se snížily o 11,3 %. Neočištěné tržby klesly meziročně o 14,1 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) se snížily o 13,2 % a za opravy motorových vozidel o 17,8 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

tabulka

Poznámky:
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíc říjen 2020 byl revidována, za listopad 2020 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2020 budou publikovány v březnu 2021.
Upozorňujeme, že vzhledem ke změně způsobu tvorby odhadů nešetřené části souboru může dojít k vyšší revizi dříve publikovaných dat.
1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…