ČSÚ: Průmyslová produkce klesla o čtvrtinu

07.07.2020 9:44

Průmyslová produkce v květnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 25,7 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 13,8 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 34,7 %.

ČSÚ: Průmyslová produkce klesla o čtvrtinu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce (1) v květnu 2020 byla reálně meziměsíčně vyšší o 13,8 %. Meziročně klesla o 25,7 %. Nejvyšší pokles byl zaznamenán u odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -8,9 procentního bodu, pokles o 45,2 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek -2,8 p. b., pokles o 38,6 %) a  výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -2,6 p. b., pokles o 24,6 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách (2) v květnu 2020 meziročně klesly o 28,8 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 32,7 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 23,5 %.

Hodnota nových zakázek (2) v květnu 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 34,7 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 36,8 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 29,7 %. Nejvíce se propadly nové zakázky u odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -20,4 p. b., pokles o 48,4 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -2,88 p. b., pokles o 26,0 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek -2,86 p. b., pokles o 27,4 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců (3) v průmyslu se v květnu 2020 meziročně snížil o 3,6 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v květnu 2020 meziročně klesla o 6,1 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v dubnu 2020 v EU27 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 27,2 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za květen 2020 dne 14. 7. 2020.

______________________
Poznámky:

Výsledky za květen 2020 byly sestaveny standardně na základě zpracování měsíčního výkazu Prům 1-12 a s využitím administrativních zdrojů dat. Děkujeme všem podnikům, které nám data i v současné nelehké situaci poskytly, a ČSÚ tak mohl zpracovat výsledky v plném rozsahu.
1) Meziroční vývoj průmyslové produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.

2) Meziroční vývoj tržeb v běžných cenách a hodnoty nových zakázek jsou uváděny neočištěné.

3)Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…