ČSÚ: Průmyslová produkce v únoru reálně meziročně klesla o 2,6 procenta

08.04.2021 9:15

Meziměsíčně byla průmyslová produkce v únoru nižší o 2,0 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 6,7 %.

ČSÚ: Průmyslová produkce v únoru reálně meziročně klesla o 2,6 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„V únoru průmyslová produkce klesla jak meziměsíčně, tak meziročně. V porovnání s posledním pandemií nezasaženým měsícem roku 2020 šlo o pokles o 2,6 %. Za horším výsledkem stojí mimo jiné výpadky v dodavatelsko-odběratelských vztazích v důsledku probíhající pandemie,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

tabulka

Průmyslová produkce1 v únoru 2021 byla reálně meziměsíčně nižší o 2,0 %. Meziročně klesla o 2,6 %. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -1,6 procentního bodu, pokles o 8,0 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek -0,3 p. b., pokles o 4,2 %) a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků (příspěvek -0,3 p. b., pokles o 8,8 %). Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek +0,3 p. b., růst o 24,6 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,2 p. b., růst o 2,2 %) a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek +0,2 p. b., růst o 1,5 %).

tabulka

„Meziroční porovnání únorového výkonu českého průmyslu skončilo v červených číslech, a to zejména kvůli poklesu ve významných odvětvích zpracovatelského průmyslu jako výroba osobních automobilů, výroba elektrických zařízení a výroba stavebních hmot. Na druhou stranu se průmyslovým podnikům podařilo uzavřít více nových zakázek než před rokem, a to i přes vyšší loňskou srovnávací základnu,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách1 v únoru 2021 meziročně klesly o 0,5 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 1,2 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 2,9 %.

graf

Hodnota nových zakázek1 v únoru 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 6,7 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,9 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 1,5 %. K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,6 p. b., růst o 8,9 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +1,23 p. b., růst o 10,9 %) a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +1,16 p. b., růst o 21,9 %). Nové zakázky klesly v odvětvích výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -1,0 p. b., pokles o 25,9 %), výroba textilií (příspěvek -0,1 p. b., pokles o 6,6 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek -0,04 p. b., pokles o 0,3 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 v průmyslu se v únoru 2021 meziročně snížil o 3,3 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v únoru 2021 meziročně vzrostla o 0,9 %.

graf

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v lednu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 0,3 %. Česká průmyslová produkce se zvýšila o 0,3 %. Největší meziroční růst zaznamenalo Irsko (o 27,5 %), Litva a Polsko. Naopak produkce portugalského průmyslu meziročně klesla o 6,5 %, německý průmysl poklesl o 3,1 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za únor 2021 dne 14. 4. 2021.

Počínaje daty za leden 2021 došlo ke změně v prezentaci dat o vývoji tržeb z průmyslové činnosti a nových průmyslových zakázek. Nově jsou, stejně jako v případě průmyslové produkce, upřednostněny očištěné údaje. Meziroční tempa jsou publikována ve formě očištěné o počet pracovních dnů. Meziměsíční, příp. mezičtvrtletní indexy jsou navíc očištěny o vliv sezónnosti.

graf

Poznámky:
1) Meziroční vývoj všech ukazatelů, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů. Únor 2021 měl stejný počet pracovních dnů jako únor 2020.
2) Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2). V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za únor 2021 revidovány údaje za leden 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…