ČSÚ: Registr ekonomických subjektů je nově i v otevřených datech

16.09.2021 11:48 | Tisková zpráva

Dnešním dnem spustil Český statistický úřad v pilotním režimu produkt Registr ekonomických subjektů – otevřená data. Databáze bude aktualizována dvakrát do měsíce. Podrobnosti naleznete na webu ČSÚ.

ČSÚ: Registr ekonomických subjektů je nově i v otevřených datech
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Databáze bude aktualizována dvakrát měsíčně a její kompletní časový snímek (stav k 15. dni a ke konci měsíce) bude následně aktualizován i v datových souborech. Součástí produktu je také textová dokumentace s metodickými vysvětlivkami a technický popis datových souborů pro jejich snadné strojové zpracování.

Český statistický úřad v současné době zveřejňuje formou otevřených dat již celou řadu údajů (ZDE) včetně volebních výsledků od roku 2004 (ZDE). Nový produkt Registr ekonomických subjektů – otevřená data zahrnuje kompletní databázi ve dvou datových souborech ve formátu CSV. Konkrétně se jedná o Seznam ekonomických subjektů a Seznam právních forem a činností ekonomických subjektů.

„Otevřená data se stávají již zcela standardní službou a jsem ráda, že náš úřad v tomto ohledu drží krok s dobou. Po vyhodnocení pilotní fáze budeme samozřejmě pokračovat v dalším rozšiřování datových sad, neboť chceme využívání tohoto automatizovaného způsobu poskytování informací maximálně podpořit,“ říká Petra Kuncová, ředitelka odboru informačních služeb ČSÚ.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72191 lidí

Speciální výběry dle specifických parametrů na zakázku i nadále zůstanou součástí nabídky informačních služeb ČSÚ, stejně tak jako metodická a informační podpora.

Otevřená data jsou dle znění zákona o svobodném přístupu k informacím informace, které jsou zveřejňovány způsobem umožňujícím dálkový přístup v otevřeném a strojově čitelném formátu, jejichž způsob ani účel následného využití není omezen a které jsou evidovány v Národním katalogu otevřených dat NKOD. Data mají otevřené podmínky užití a je možné je sdílet, modifikovat či prodávat.

Podrobnosti naleznete na webu ČSÚ ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…