ČSÚ: V prvním covidovém roce klesl objem dobrovolnické práce v neziskových institucích

14.10.2022 12:39 | Tisková zpráva

Počet neziskových institucí v Česku se v roce 2020 meziročně snížil o téměř dvě procenta. Stav jejich zaměstnanců zůstal na stejné úrovni, avšak množství hodin odpracovaných dobrovolníky kleslo kvůli zavedeným protiepidemickým opatřením o více než 21 procent.

ČSÚ: V prvním covidovém roce klesl objem dobrovolnické práce v neziskových institucích
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vyplývá tak z dnes aktualizovaných dat Satelitního účtu neziskových institucí (více ZDE).

Podíl neziskového sektoru na tvorbě HDP dosáhnul v roce 2020 hodnoty 1,91 %. Produkce se zvýšila na 163,0 miliardy korun, přičemž téměř 43 % této hodnoty vytvořily veřejné vysoké školy. Celkem 61,6 % produkce bylo poskytnuto bezplatně domácnostem a dalších 14,5 % za netržní ceny.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

„V roce 2020 působilo v Česku přes 147 tisíc neziskových institucí, meziročně se jejich počet snížil o 1,9 %. Největší pokles jsme zaznamenali u spolků, kterých zaniklo přes dva tisíce,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ. Počet zaměstnanců neziskových organizací v roce 2020 vyjádřený v přepočtených úvazcích dosáhnul 115 tisíc a oproti předchozímu roku se snížil o 0,06 %. Jejich podíl na celkové zaměstnanosti Česka činil 2,2 %.

„Počet hodin odpracovaných dobrovolníky klesl v roce 2020 meziročně o 21,3 % na 45 milionů. Hodnota dobrovolnické práce dosáhla 8,3 miliardy korun, což meziročně představuje pokles o 17,7 %,“ upozorňuje Jitka Fořtová z oddělení netržní ekonomiky ČSÚ.

Satelitní účet neziskových institucí je doplněním a rozšířením národních účtů. Veškeré údaje za všechny neziskové instituce sjednocuje v jednom účtu a rozšiřuje statistické sledování o ukazatele, které jsou pro neziskové instituce charakteristické, avšak národní účty je nezachycují. Jde například o hodnotu práce dobrovolníků nebo rozdělení nákladů neziskových institucí dle účelu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…