ČSÚ: Zisk z cestovního ruchu vzrostl na 238 miliard

01.03.2016 9:08

Cestovní ruch je na národní i regionální úrovni významnou ekonomickou činností. V roce 2014 tvořil necelá 3 % HDP. Pracovalo v něm 225 tisíc osob. Celková spotřeba vnitřního cestovního ruchu na našem území dosáhla 238 mld. Kč.

ČSÚ: Zisk z cestovního ruchu vzrostl na 238 miliard
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkový objem výdajů za cestovní ruch v národním hospodářství je souhrnným ukazatelem poptávky všech návštěvníků, kteří tráví svou dovolenou v Česku. V roce 2014 byl v meziročním srovnání o 1,5 % vyšší. Příjezdový cestovní ruch tvořil necelých 61 % (144 mld. Kč). Zbývající dvě pětiny generovali tuzemští návštěvníci prostřednictvím domácího cestovního ruchu (94 mld. Kč). „Průměrný výdaj zahraničního návštěvníka činil 4 880 Kč, zatímco ten český utratil jen 1 230 Kč. Naši občané totiž častěji podnikají jednodenní výlety. A v úvahu musíme vzít i chataření a chalupaření, což je české specifikum trávení volného času,“ říká Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

V roce 2014 zaměstnávalo odvětví cestovního ruchu 225,3 tisíce osob, což bylo meziročně o 1,0 % méně. Zaměstnanci tvořili 81 % a sebezaměstnané osoby podnikající v oboru 19 %. Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství činil 4,4 %.

Nejvíce lidí (72 %) pracovalo v oborech charakteristických pro cestovní ruch. Jednalo se především o služby ubytovacích zařízení, pohostinství, odvětví osobní dopravy, cestovní kanceláře, kulturní, sportovní a jiné rekreační služby. „Ve stravovacích a pohostinských zařízeních našlo díky cestovnímu ruchu uplatnění přes 67 tisíc osob, v ubytovacích službách necelých 39 tisíc. V cestovních kancelářích a agenturách pracovalo více než 12 tisíc osob,“ doplňuje Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Své služby turistům poskytovalo také téměř 60 tisíc osob v odvětvích souvisejících s cestovním ruchem, kam patří například výroba map, suvenýrů nebo upomínkových předmětů, obchodní činnosti, spoje a telekomunikace nebo činnosti v oblasti nemovitostí.

Více se dozvíte z právě zveřejněných dat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…