ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro sněmovní volby

24.08.2021 19:35

Český statistický úřad dnes zveřejnil na webu volby.cz seznam kandidátů pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Volby se uskuteční ve dnech 8. a 9. října.

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro sněmovní volby
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve volbách se o přízeň voličů uchází 22 politických stran, hnutí a koalic, které mají zaregistrováno celkem 258 kandidátních listin ve 14 krajích.

„O poslanecký mandát letos usiluje 5258 kandidátů. Před čtyřmi lety byl přitom zájem větší, o mandát se tehdy ucházelo celkem 7524 mužů a žen. Aktuální počet kandidujících se může do voleb ještě změnit, neboť někteří mohou být v zákonné lhůtě navrhující stranou odvoláni či mohou například sami odstoupit. Všechny tyto změny ale budeme na našem volebním webu aktualizovat,“ říká 1. místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Na prezentační webové stránce volby.cz jsou kromě seznamu kandidátů uvedeny také statistické přehledy o počtech kandidujících podle krajů, věku, pohlaví nebo politické příslušnosti. Průměrný věk kandidátů v nadcházejících sněmovních volbách je 49 let. Celkem 19 nejmladším kandidátům je 21 let, nejstaršími uchazeči o poslanecký mandát jsou dva kandidáti shodně ve věku 90 let. Z celkového počtu kandidátů představují ženy 31,7 % a jejich relativní zastoupení se tak oproti předchozím volbám zvýšilo.

Zveřejněné registry kandidátů a kandidátních listin budou na webu volby.cz až do voleb průběžně aktualizovány podle pokynů registračních úřadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …